1. Haberler
  2. Gündem
  3. 24. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı başladı

24. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yıl yirmi dördüncüsü düzenlenen Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, 6-7 ve 9 Kasım tarihlerinde Zoom platformu üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Cinsiyet Eşitliği Karşıtı Politikalar ve Feminist Stratejilerimiz başlığıyla düzenlenen Kurultayın ilk gününe farklı illerden, kadın ve LGBTİ+ örgütlerinden ve kamu kuruluşundan yaklaşık 232 kadın katıldı.

Kadınlarla Dayanışma Vakfı’ndan kadınların yaptığı açılış konuşmasında İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması başta olmak üzere son bir yılda Türkiye’de şiddetle mücadeledeki geriye gidiş ve buna karşı kadınların mücadelesi vurgulandı.

Kurultay’ın birinci günü, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararı ve kadına yönelik şiddet politikaları oturumu ile başladı. İlk oturumda Esra Aşan Toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler/rejimler başlıklı konuşmasında dünyadan ve Türkiye’den örneklerle toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin örgütlenişi ve ana argümanlarını ele aldı. Ceren Akçabay Kadına yönelik ile mücadelede eylem ve stratejik planlar ne anlama geliyor? isimli konuşmasında eylem ve stratejik planların yıllar içerisinde nasıl değiştiğini tartıştı. Önceki yıllarda ulusal eylem planlarında uzun uzun İstanbul Sözleşmesi’ne referanslar verilirken 4. Ulusal Eylem Planı'nda herhangi bir şekilde İstanbul Sözleşmesi’nin yer bulmadığının altını çizdi. Bertil ÖOder İstanbul Sözleşmesi sürecinde hukuki rota başlıklı konuşmasında İstanbul Sözleşmesi'nden biçimsel çekilme olsa bile sözleşmenin barındırdığı özsel değerlere ve kadın hareketinin deneyiminin, birikiminin, gücünün önemine vurgu yaptı. 

Kurultayın ilk günü öğleden sonra yapılan İstanbul Sözleşmesi bağlamında mücadele stratejilerimiz ve izleme raporları oturumunda Kadın Koalisyonu’ndan Nurcihan Temur, pandemi sürecinde belediyelerin çalışmaları üstüne yaptıkları izlemeyi paylaştı. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın hazırladığı Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Koordinasyona İlişkin İzleme Raporu’nu Ebrar Nefes sundu. Rapor, kadınların şiddetten uzaklaşma mücadelelerinde koordinasyon sorunlarının oluşturduğu engellere ve ŞÖNİM’lerin kötü uygulamalarına odaklandı. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Bileşenleri tarafından başvuru alan bileşen örgütlerin deneyimleri ve belediyelere yapılan bilgi edinme başvurularının sonuçları ile hazırlanan izleme raporunu Zeynep Ekin Aklar sundu. Raporda, belediyelerin veri paylaşmasındaki sorunların yanı sıra aile odaklı çalışmalarının üstünde duruldu. Rosa Kadın Derneği’nden Elif Tirenç İpek, Diyarbakır’da yürüttükleri şiddetle mücadeleyi anlattı. Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı olarak veri topladıklarını fakat kurumlardan veri almakta zorlandıklarını aktardı. Kurum çalışanlarının cinsiyetçi ve bilgisiz yaklaşımlarını, 6284 sayılı Kanun kapsamında uzaklaştırma kararları dışında neredeyse başka hiçbir tedbirin alınmadığına dair tanıklıklarını aktardı. Star Kadın Derneği’nden Dilan Kurt Ayan  ve Rosa Kadın Derneği’nden Ruken Ergüneş Kürt Kadınların Gözünden Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Deneyimleri başlıklı sunumunda maruz kaldıkları baskılara rağmen yürüttükleri mücadeleyi aktardı. 

Kurultayın ikinci günü atölye çalışmaları ile devam edecek, 9 Kasım Salı günü ise atölye sonuçları katılımcılarla birlikte tartışılarak 24. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı sonuç bildirgesi yazılacak. Sonuç bildirgesi 25 Kasım 2021’de kamuoyu ile paylaşılacak.

 

 

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki deneyimleri paylaşmak, ortak politikalar saptamak, örgütler ve kurumlar arasında kalıcı bir iletişim ağı kurmak amacıyla oluşturulmuş bir platformdur. Birincisi, 1998 yılında Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın Türkiye’nin dört bir yanından kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadınlara yaptığı çağrıyla 25 Kasım “Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Son” günü bağlamında İstanbul’da “Kadın Sığınakları I.   Kurultayı” adı altında düzenlendi. 2002’de düzenlenen 5. Kurultay’da ise ‘Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı” ismini aldı. Yıllar içerisinde değişen ihtiyaçlara göre içeriğini ve tartışma yöntemlerini değiştiren Kurultay, 1998 yılından itibaren her yıl farklı bir ilde düzenlenmeye devam etmektedir.   

 

Kurultay bileşenleri:

Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM)

            Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği

            Aydın Söke Kadın Sığınma Danışma ve Dayanışma Derneği

            Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD)

            Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma (BEKEV)

            Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER)

            Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma Derneği

            Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER)

            Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD)

            Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği

            GÜNEBAKAN KADIN DERNEĞİ

            İzmir Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Evi Derneği / ÇEKEV

            İzmir Kadın Dayanışma Derneği

            Kadın Dayanışma Vakfı

            Kadın Zamanı Derneği

            Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)

            Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği

            Koza Kadın Derneği

            Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği

            Mersin Bağımsız Kadın Derneği (BKD)

            Mimoza Kadın Derneği

            Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

            Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği

            Muğla Emek Benim Kadın Derneği

            Rosa Kadın Derneği

            Star Kadın Derneği

            Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği (UGKDD)

            URLA KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ (URKAD)

            Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP)

            Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

24. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir