Canik Belediyesi’nin Samsun Üniversitesi öğrencilerine yönelik düzenlemiş olduğu “Bu Dünyadan Yunus Geçti” adlı yarışmanın ödülleri törenle sahiplerini buldu.
Canik Belediyesi’nin Samsun Üniversitesi öğrencilerine yönelik düzenlemiş olduğu “Bu Dünyadan Yunus Geçti” adlı resim, şiir ve öykü yarışmalarının ödülleri Samsun Üniversitesi 100. Yıl Konferans Salonu’nda düzenlenen final programıyla sahiplerini buldu. Yunus Emre'nin hayatının canlandırıldığı “AŞKIN ALDI BENDEN BENİ” adlı tiyatro oyununun da sergilendiği programa Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Canik Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Kenan Çağan Samsun Üniversitesi öğretim görevlileri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Samsun Üniversitesi öğrencilerinin resim, şiir ve öykü olarak üç farklı kategoride katıldığı yarışmanın ödül töreninde birincilere tablet bilgisayar, ikincilere çeyrek altın, üçüncülere gram altın hediye edildi.
72 MİLLETE AYNI GÖZLE BAKMAK
Canik Belediyesi’nin “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı” dolayısıyla düzenlemiş olduğu “Bizim Yunus” ve “Dünya Dili Türkçe” konulu yarışmanın ödül töreninde konuşan Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Yunus Emre’yi ve eserlerini doğru anlamak için yaşadığı dönemin şartlarını iyi okumak gerektiğini söyledi. “Toplumun ikiliğe düştüğü, fitne ve ayrılığın toplumun birliğini yakıp küle çevirdiği en kasvetli dönemlerde hep birileri çıkmış ve sahip olduğumuz medeniyetin elmastan, pırlantadan, inciden daha kıymetli değerlerini topluma sözleriyle, halleriyle, davranışlarıyla yeniden nakış nakış işlemiştir” diyen Başkan İbrahim Sandıkçı, Yunus Emre’nin de böyle kasvetli bir dönemde Anadolu’da yaşamış gönül sultanlarından biri olduğunu dile getirdi. Böylesine değerli bir insanı gençlerle buluşturmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Başkan Sandıkçı, “Bu yarışma ile gençlerimizin Yunus Emre’nin arı ve duru bir Türkçe ile anlatmış olduğu ‘72 Millete bir gözle bakmak’ ilkesine, insanları ortak değerler etrafında birleştirme ruhuna vurgu yapan özgün eserler ortaya koyabilmelerini amaçladık” diye konuştu.
“KARDEŞ OLMAYA İHTİYACIMIZ VAR”
Programın sonunda konuşmasını gerçekleştiren Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Bu programı düzenleyen ve Yunus’u tekrar bize hatırlatan Sayın Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu tür etkinlikler sayesinde sahip olduğumuz değerlerin, zenginliklerin farkında olur ve onlara sahip çıkarız” ifadelerini kullandı. Anadolu’nun İslam dinine geçmesinin Yunus gibi sufiler vesilesiyle gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Çünkü onlar söylediklerini yaşayan, yaşadıklarını gösteren insanlardı. Onları görenler bu yüzden İslamiyet’i seçti” dedi. “Allah’a yaklaştıkça farklılıklarımız ortadan kalkar. Allah’tan uzaklaştıkça farklılıklarımız artar” diyen Prof. Dr. Aydın, “Mevlana’nın, Hacı Bektaş’ın, Yunus’un söylemlerine o günkü Anadolu’da ihtiyaç duyulduğu gibi bizim de bugün çok ihtiyacımız var. Birbirimizle danış olmaya ihtiyacımız var; birbirimizle kardeş olmaya ihtiyacımız var; birbirimizi dinlemeye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı olması münasebetiyle 2021 yılı UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla da ülkemizde ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak ilan edilmişti.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı