Temmuz-Eylül döneminde Türkiye’den Almanya’ya para transferlerinde yüzde 119 artış yaşandı
ÖĞRENCİLER YURT DIŞI EĞİTİM İÇİN EN ÇOK ALMANYA’YI TERCİH ETTİ
- Dünyanın en hızlı büyüyen uluslararası para transferi şirketlerinden TransferGo, yurt dışı harç ödemelerinin en yoğun yaşandığı Temmuz-Eylül dönemindeki işlemlere ait verileri açıkladı.
- Bu dönemde Türkiye’den Almanya’ya para transferlerinde yüzde 119 artış yaşanırken, en çok para transferi İstanbul’dan gerçekleşti.
- Tercih edilen şehirlerde başı Münih ve Berlin çekerken, diğer yandan öğrenci yurtları, danışmanlık şirketleri ve dil okullarına ödemelerde de büyük artışlar gözlendi.
İSTANBUL, 2 Kasım, 2021– Bu yıl Temmuz – Eylül dönemi öğrencilerin yurt dışı harç ödemelerinin en yoğun yaşandığı dönem oldu. Benzer şekilde hem iş hem de yeni öğrenim dönemiyle birlikte yurt dışına eğitim için taşınanların da yurt dışı para transferi ihtiyaçları arttı ve tüm bunların sonucu olarak yurt dışı para transferi işlemlerinin çok yoğun gerçekleştiği bir dönem geçirdik.
Dünyanın en hızlı büyüyen para transferi şirketlerinden olan ve Türkiye’deki operasyonunu Birleşik Ödeme ile birlikte yürüten TransferGo, bu dönemde gerçekleşen işlemlere dair verileri açıkladı. Açıklanan veriler, gönderimlerin hangi ülkelere daha çok gerçekleştiğini ortaya koyarken, yurt dışı eğitime dair de önemli bulgulara işaret etti.
Türkiye’den Almanya’ya para transferi işlemlerinde yüzde 119 artış
TransferGo’nun açıkladığı rakamlara göre, bu dönemde özellikle Türkiye’den Almanya’ya TransferGo ile yapılan para transferlerinde ciddi şekilde bir artış olduğu görüldü. Bu veri, öğrencilerin genel olarak yurt dışı eğitim için Almanya’yı tercih ettiklerini gösteriyor. Bu periyotta önceki 3 aylık döneme göre Türkiye’den Almanya’ya giden öğrencilere istinaden toplam işlem sayısı yüzde 119, işlem hacmi ise yüzde 482 arttı.
Benzer şekilde işlem başına yapılan ortalama gönderim tutarı da yüzde 166 artış gösterdi. Almanya’da bloke hesap açtırmak ya da okul ödemelerini yapmak için kullanıcıların tek seferde normale göre daha yüksek tutarlarda transferler yaptığı görülüyor. Eğer Almanya’ya yüksek lisans yapma, dil eğitimi alma ya da yeni göç yasasıyla işçi olma amacıyla gidiyorsanız, gelmeden önce Türkiye’den Alman Devleti’nin onayladığı bir bankada bloke hesap açtırmanız gerekiyor. Bu hesaba Türkiye’den, Alman Hükümeti’nin belirlediği 1 yıllık ihtiyaçlarınızı kapsayacak şekilde bir meblağ yatırmanız da şart koşuluyor.
Almanya’ya para transferlerinin 3’te 2’si 25 yaş ve altından
Bu dönem yapılan Almanya ağırlıklı yurt dışı para transferlerinin yüzde 68’i 25 yaş ve altı tarafından gerçekleştirildi. Bu dönemde Türkiye’den tüm ülkelere yapılan gönderimlerde ise 25 yaş ve altı grubunun toplam içerisindeki oranı ise yüzde 37 oldu. Bu veriler, bu dönemin dönemsel olarak öğrenciler için Almanya’ya para transfer işlemleri açısından ne kadar önemli bir periyot olduğunu vurguluyor.
En çok para transferi İstanbul’dan, tercih edilen şehirler Münih ve Berlin
Şehir dağılımını incelediğimizde ise öğrencilerin yaptığı para transferlerinde İstanbul’dan yapılan gönderimler yüzde 46 ile başı çekerken, Konya yüzde 8, Ankara yüzde 7 ve İzmir yüzde 5 ile takip eden şehirler oldu.
Almanya’ya eğitim için giden öğrencilerin tercih ettikleri öncelikli şehirlerde ise öne çıkan iki şehir, Almanya’nın popüler iki büyük şehri Münih ve Berlin oldu. Bunları takip eden belli başlı şehirler ise; Duisburg, Stuttgart ve Düsseldorf idi.
Öğrenci yurtlarına ödemelerde büyük artış
Bu dönemde görülen diğer bir çarpıcı detay da öğrenci yurtlarına dair oldu. Öğrencilerin Almanya’ya taşınmasıyla birlikte “Studierendenwerk” ya da “Studentenwerk” yani Almanya'daki öğrenci yurtlarına yapılan ödemelerde de Temmuz’dan Eylül sonuna kadar artan bir grafik gerçekleşti.
Temmuz’da başlayan yurt ödemeleri Ağustos’ta yüzde 230 artışla hız kazanırken, Eylül’de de bir önceki aya göre yüzde 82 artarak zirveyi gördü. Ağırlıklı olarak Alman öğrencilerin kaldığı bu yurtlara Exchange ve Erasmus öğrencileri de başvurabildiği için Türk öğrencilerden de ciddi şekilde bir talep oldu.
Dil okulları ve danışmanlık şirketlerine talep de arttı
Yine üniversite, yüksek lisans ve Erasmus dışında Almanya’daki dil okullarına yapılan transferlerde de artış yaşandı. Bu dönemde yabancı dili geliştirmek için dil okulları, tercih edilen bir ilk adım olabileceğinden dolayı bu alanda da Türkiye’den talebin yüksek olduğu görüldü.
Son olarak bu 3 aylık dönemde bir diğer artış da Almanya’ya taşınma üzerine danışmanlık veren firma ve kişiler tarafında yaşandı. Bu firmalar Almanya’ya göç, eğitim ve iş alanlarında hizmet verdikleri için en yoğun dönemlerini geçirdiler.
TransferGo kullanıcılarına Cambly üyeliklerinde indirim imkânı
TransferGo olarak yurt dışında okuyan öğrencilerin ihtiyaçlarına adres olabilmek için sürekli çalıştıklarını belirten TransferGo Büyümeden Sorumlu Bölge Müdürü Senem Ergüvenoğlu, bu doğrultuda Cambly ile de önemli bir iş birliğine gittiklerini açıkladı.
Ergüvenoğlu, şunları söyledi: “Biz de TransferGo olarak kullanıcı kitlemizin dil eğitimi alanına önem verdiğini görerek bu alanda hizmet veren firmalarla iş birlikleri yapıyoruz. Bu noktada dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın, İngilizce o ülkede yaşamak için öncelikli bir dil olduğundan biz de Cambly ile bir iş birliğine gittik. Bu iş birliği kapsamında Eylül ayından beri TransferGo kullanıcılarına Cambly üyeliklerinde geçerli bir indirim sunarak yurt dışı entegrasyon süreçlerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı