Avrupa Birliği tarafından finanse edilen tarih projesinin bir parçası olmak üzere yeniden inşa edilen gemi, Tuna bölgesinin tamamını kapsayacak bir kültür rotasının da zeminini hazırlıyor.
Almanya’nın Mainz kentinde keşfedilen bir gemi enkazından yola çıkılarak aslına uygun şekilde meşe ağacından yapılan ve Danuvia Alacris ismi verilen replika gemi geçtiğimiz günlerde Sırbistan’dan sulara açıldı. Kasım 2022 sonuna kadar sürmesi planlanan bu heyecan verici keşif yolculuğunda, Roma tunikleri giyen gönüllüler kürek çekiyor.
Almanya’dan Karadeniz’e uzanan bu yaşam-tarih gezisi, Tuna Nehri üzerindeki 2000 yıllık ortak Roma mirasının tarihi altyapısını korumak ve bu mirası değerlendirerek sürdürülebilir turizmi teşvik etmek adına muazzam bir öneme sahip.
Yaşayan Tuna Projesi’yle Roma ruhu yeniden canlanıyor
Ortak bir Roma geçmişleri olan sekiz ülkeden (Sırbistan, Macaristan, Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya, Almanya, Avusturya ve Slovakya) seçilen ve farklı koruma durumlarına sahip pilot alanları, Roma askeri kalelerinden gözetleme kulelerine, Roma yollarından nekropollere kadar uzanıyor. 2022 sonuna dek sürecek olan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje, ulusötesi mirasla özdeşleşmeyi teşvik ederek bu alanların kültürel ve turistik değerlerini vurgulamayı amaçlıyor.
Danuvia Alacris’in mola vereceği tüm duraklar, geniş bir katılımcı kitlesiyle dolup taşarken, çeşitli festivallerle de bir şenlik ortamı yakalanıyor. Sırbistan’ın en uzun nehrinde kat edecek daha çok yolu olan Roma gemisi, Tuna Nehri kıyılarındaki zengin kültür mirasını deneyimlemek ve Roma döneminin ruhunu yakalamak için harika bir fırsat olarak nitelendiriliyor.
Yaşayan Tuna Projesi’yle Roma ruhu yeniden canlanıyor yazısı ilk önce Gezi Bülteni üzerinde ortaya çıktı.