1. Haberler
  2. Haberler
  3. Bosch, 2022’de yarı iletken fabrikalarına 400 milyon avrodan fazla yatırım yapacak

Bosch, 2022’de yarı iletken fabrikalarına 400 milyon avrodan fazla yatırım yapacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dresden, Reutlingen ve Penang genişletilecek.

  • Bosch, çiplere yönelik artan talebe yanıt veriyor.
  • Almanya Dresden'de 300 milimetrelik yonga plakası fabrikası daha hızlı genişletilecek.
  • 2023'ün sonuna kadar Reutlingen'de 4.000 metrekarelik yeni temiz oda alanı inşa edilecek.
  • Bosch, Reutlingen'de yarı iletken geliştirme alanında 150 kişiye iş imkânı yaratacak.
  • Yeni yarı iletken test merkezi Penang'da kurulacak.

Stuttgart, Almanya – Küresel çip sıkıntısı karşısında Bosch, sermaye harcamalarını artırıyor. Teknoloji ve hizmet tedarikçisi, Dresden'deki yeni yonga plakası fabrikasını açtıktan sadece birkaç hafta sonra, çip üretim tesislerine dokuz haneli bir yatırım daha duyurdu. Sadece 2022'de Bosch, Almanya'nın Dresden ve Reutlingen kentindeki yonga plakası fabrikalarını ve Penang, Malezya'daki yarı iletken operasyonlarını genişletmek için 400 milyon avrodan fazla yatırım yapmayı planlıyor. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, “Çiplere olan talep baş döndürücü bir hızla artmaya devam ediyor. Güncel gelişmeler ışığında, müşterilerimize mümkün olan en iyi desteği sağlayabilmek için yarı iletken üretimimizi sistematik olarak genişletiyoruz.” dedi. Sermaye harcamalarının büyük bir kısmı, Bosch'un 2022'de üretim kapasitesinin daha da hızlı artırılacağı Dresden'deki yeni 300 milimetrelik yonga plakası fabrikası için ayrıldı. Planlanan rakamın yaklaşık 50 milyon avrosu önümüzdeki yıl Stuttgart yakınlarında yer alan Reutlingen'deki yonga plakası fabrikasına harcanacak. Bosch, 2021'den 2023'e kadar burada ek temiz oda alanına toplam 150 milyon avro yatırım yapacak. Malezya, Penang'da Bosch, yarı iletkenler için sıfırdan bir test merkezi de inşa ediyor. 2023'ten itibaren merkez, bitmiş yarı iletken çipleri ve sensörleri test edecek. Denner, “Bu planlı yatırımlar, yarı iletkenlerin temel teknolojisi için kendi üretim kapasitemize sahip olmanın stratejik önemini bir kez daha gösteriyor.” dedi.

Dresden'de daha hızlı artış, Reutlingen'de yeni temiz odalar

Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Harald Kroeger, “Amacımız, Dresden'de çip üretimini planlanandan daha erken hızlandırmak ve aynı zamanda Reutlingen'deki temiz oda kapasitesini artırmak. Ürettiğimiz her bir ek çip, mevcut duruma yardımcı olacak.” Diye konuştu. İki aşamada, Reutlingen'deki mevcut 35.000 metrekarelik temiz oda alanına toplam 4.000 metrekareden fazla alan eklenecek. 200 milimetrelik yonga plakaları için 1.000 metrekare üretim alanı eklenerek toplamı 11.500 metrekareye çıkaran ilk aşama tamamlandı. Bu, son aylarda ofis alanını temiz odaya dönüştürmeyi ve bir köprü aracılığıyla mevcut yonga plakası fabrikasına bağlamayı içeriyordu. Yeni tesis, Eylül ayından bu yana yonga plakası üretiyor. Kroeger, “200 milimetrelik yonga plakaları için üretim kapasitemizi yüzde 10 civarında artırdık.” dedi. Bunun için sermaye harcaması 50 milyon avroya ulaştı (2021 yılında). Bu hamleyi yaparken şirket, özellikle MEMS sensörlerine ve silisyum karbür güç yarı iletkenlerine yönelik artan talebe yanıt veriyor. Genişletmenin ikinci aşaması, 2023'ün sonuna kadar 3.000 metrekarelik bir temiz oda alanı daha yaratacak. Bu amaç doğrultusunda şirket, hem 2022'de hem de 2023'te yaklaşık 50 milyon avro yatırım yapacak. Bosch, Reutlingen'de yarı iletken geliştirme alanında 150 kişiye iş imkânı da yaratıyor.

Malezya Penang'da yeni test merkezi

2022 için planlanan sermaye harcamasının bir diğer kısmı Penang'daki yeni bir yarı iletken test merkezine gidecek. Bu son derece otomatik ve ağa bağlı fabrika, 2023'ten itibaren yarı iletken çiplerin ve sensörlerin testlerini yapacak. Bosch'un Malezya Penang'ın anakara şeridinde aşamalı olarak geliştirilecek toplamda 100.000 metrekareden fazla arazisi var. Başlangıçta test merkezi, temiz odalar, ofis alanı, araştırma ve geliştirme ve 400 kadar çalışan için eğitim tesisleri dahil olmak üzere yaklaşık 14.000 metrekarelik bir alanı kaplayacak. Yeni lokasyonun hafriyat işleri 2020 yılı sonunda başladı ve binalardaki çalışmalar ise Mayıs 2021'de başladı. Test merkezinin 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Penang'daki ek test kapasitesi, gelecekte Bosch'un yonga plakası fabrikalarında Reutlingen'deki silikon karbür yarı iletkenler gibi yeni teknolojilerin bulunması olasılığını açmayı amaçlıyor. Ayrıca Asya'daki yeni lokasyon, çiplerin teslimat sürelerini ve mesafelerini kısaltacak.

Benzersiz bir satış teklifi olarak yarı iletkenler

Mikroelektronik, Bosch'un tüm iş alanlarının başarısında önemli bir faktördür. Bu teknolojinin potansiyelini erkenden fark eden şirket, 60 yılı aşkın bir süredir yarı iletken bileşenler üretiyor. Bu, Bosch'u elektronik ve yazılım uzmanlığının yanı sıra mikroelektronik konusunda derin bir anlayışa sahip birkaç şirketten biri yapıyor. Bosch, bu belirleyici rekabet avantajını yarı iletken üretimindeki gücüyle birleştirebilir. Teknoloji ve hizmet şirketi, 1970’ten beri Reutlingen'de yarı iletken bileşenler üretmektedir. Bunlar hem tüketici elektroniği hem de otomotiv uygulamalarında kullanılıyorlar. Otomobillerdeki modern elektronikler, trafik emisyonlarını azaltmanın, yol kazalarını önlemenin ve güç aktarım mekanizması verimliliğini artırmanın temelidir. Kroeger, “Bosch, üstün elektronik sistemler geliştirmek için özel yarı iletken ve otomotiv uzmanlığından yararlanabilir. Bu, müşterilerimize ve gelecekte güvenli ve verimli mobilitenin keyfini çıkarmaya devam etmek isteyen sayısız insana fayda sağlıyor.” dedi. Dresden'deki 300 milimetrelik yonga plakası fabrikasının üretimi, bu yılın Temmuz ayında, planlanandan altı ay önce başladı. Yeni tesiste üretilen çipler ilk olarak Bosch elektrikli el aletlerine takılıyor. Otomotiv müşterileri için çip üretimi de planlanandan 3 ay daha erken olmak üzere Eylül ayında başlayacak. 2010 yılında 200 milimetre teknolojisinin tanıtılmasından bu yana Bosch yalnızca Reutlingen ve Dresden'deki yonga plakası fabrikalarına 2,5 milyar avrodan fazla yatırım yaptı. Buna ek olarak, mikroelektroniklerin geliştirilmesine milyarlarca avro yatırım yapıldı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bosch, 2022’de yarı iletken fabrikalarına 400 milyon avrodan fazla yatırım yapacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir