1. Haberler
  2. Gündem
  3. Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi hizmete açıldı

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi hizmete açıldı

featured
prof-dr-nermin-abadan-unat-kadin-semtevi-hizmete-acildi.jpg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi açılışında konuşan Başkan Batur, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyetin bir temsilcisi olan, kadın hakları savunucusu, değerli hocamız Nermin Abadan Unat’ın isminin, bu güzel binada yaşayacak olması Konak Belediyesi’nin bu dönem içinde yaptığı en onurlu işlerden biridir. Kanal yaparız, yol yaparız, başka binalar yaparız ama burada Cumhuriyet yaşayacak” dedi. 101’inci yaşını kutlayan Nermin Abadan Unat da çok duygulandığını ve İzmir’in kendisindeki yerinin ayrı olduğunu ifade ederek, “İzmir Atatürk’ün kurtardığı şehir, başka şehirleri de kurtardı ama İzmir başka türlü. Bunu bana yaşattığınız için çok teşekkür ederim” diye konuştu.

 

 

 

 

Konak Belediyesi’nin restore ederek kente kazandırdığı, Tarihi Kentler Birliğinden Başarı ödülü alan ikizevler binası, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi adıyla hizmete açıldı. 101 yaşındaki Hukukçu, Sosyolog, Siyaset ve İletişim Bilimci Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın katılımıyla düzenlenen açılış töreninde duayen hocayla birlikte Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Ege Kadın Buluşması Platformu Koordinatörü Şengül Baysak, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, Pen Yazarlar Derneği Başkanı Gazeteci Yazar Zeynep Oral, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından ve ilçe yöneticileri, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, Konak Kent Konseyi meclisleri, akademisyenler, kadın kooperatifleri, kadın dernekleri ve kadın sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri ile muhtarlar yer aldı. Türkiye’de, iletişim bilimlerinin oluşumuna katkı veren öncü isimlerden, kadın hakları, siyaset ve göç konularında çok önemli ilklere imza atmış olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın duygulu anlar yaşadığı açılış büyük bir vefa örneği oldu.

 

 

Batur: Burada Cumhuriyet yaşayacak

 

Açılışta konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın ismini belediye meclisinde oybirliğiyle alınan kararla semt merkezine verdiklerini hatırlattı. Onur duyduklarını ifade eden Başkan Batur, “Bugün, bizim için onurlu bir gün. Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyetin bir temsilcisi olan, kadın hakları savunucusu, değerli hocamız Nermin Abadan Unat’ın isminin, bu güzel binada yaşayacak olması Konak Belediyesi’nin bu dönem içinde yaptığı en onurlu işlerden biridir. Kanal yaparız, yol yaparız, başka binalar yaparız ama burada Cumhuriyet yaşayacak. Cumhuriyetin ilkelerini savunan, ona gönülden bağlı, kadın haklarının savunucusu çok değerli hocamızın adının burada yaşaması bizim için ayrı bir onur. Bu konuda oybirliğiyle karar alan bütün meclis üyesi arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

Bu ülkeyi kadınlar kurtaracak

 

Unat’ın, İzmir’in önemli değerlerinden olduğunu dile getiren Başkan Batur, “Göçle Almanya’dan Türkiye’ye gelip,  İzmir Kız Lisesi’nde öğrenimine devam eden, Nermin Abadan Unat’ı biz İzmirli kabul ediyoruz. İzmir’in en önemli değerlerinden birisi. Bu değerlerin yaşarken anılması, onların onurlandırılmasıdır ama asıl onur bizimdir. Az önce gördünüz, benim gözlerim doldu. Gelecek sene bana bir sınıf ayarlayın, bu sınıfta çocuklara yeniden eğitim, öğretim vereyim dedi. Heyecana bakınız” diye konuştu. Batur, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu organizasyonu sağlayan başta Şengül Baysak olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İşte, kadın dernekleriyle, kadın oluşumlarıyla, sivil inisiyatifle birlikte çalışmanın en güzel örneği bu. Bizi uyardılar, bize yol gösterdiler biz de bu onurlu çalışmayı yerine getirdik. İşte, burada kadın kuruluşlarının çok değerli temsilcileri var. Zaten çalıştığımız sivil toplum örgütlerinin yüzde 50’sinden fazlası kadın dernekleri. Bu ülkeyi kadınlar kurtaracak, kadınlar yeniden ayağa kaldıracak. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyeti yeniden ayağa kaldıracağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”

 

 

 

Unat: İzmir’den çok büyük sadakat gördüm

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, alkışlar eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmasında kendisini hala birçok eski öğrencisinin arayıp, ziyaret ettiğini ve bu durumun kendisini çok duygulandırdığını ifade etti. İzmir’in kendisindeki yerinin başka olduğunu, bunun bir duygu meselesi olduğunu belirten Unat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok duygulandım. İyi ki ben İzmir’e gelmişim diyorum. Acaba başka yer de böyle yapar mıydı, onu bilmem ama İzmir’den çok büyük sadakat gördüm. Bunun anlatılması mümkün değil. Duygu meselesi. Karşılıklı bir sevgi ve şükran. Kolay olmadı benim burada okumam. Değişik yerlerde, değişik evlerde… Karşıyaka’da, Kordon’da, Alsancak’ta… Akrabalarım Güzelyalı’da. Hepsi yardım ettiler. Tabii herkes aynı şekilde yardım etmedi. Bana en fazla yardım eden, en az imkanı olan. Onun için hepsine çok minnettarım ama beni hatırlayacakları aklımın ucundan bile geçmedi. Bu demek ki yaşlanmanın mükafatı ve galiba bu İzmir’e özgü. Atatürk’ün kurtardığı şehir, başka şehirleri de kurtardı ama İzmir başka türlü. Bunu bana yaşattığınız için çok teşekkür ederim.”

 

 

Nermin Hoca’dan Konak’a özel ders

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Konak’a bir sonraki gelişinde, adını taşıyan semt merkezinde gençlerin dersine girmek istediğini söyledi. İsteği, heyecan ve mutlulukla karşılanan Unat, “Yapabileceğim bir şey var; bir daha geldiğim zaman, Sayın Belediye Başkanı beni bir sınıfa sokar ve sınıfta hangi konu öğretilecekse ona hazırlanırım, o çocuklara ders veririm. Onlara yeni ufuk açmak güzel, burada genç bir dinleyici var. Onun gözlerinden anlıyorum; bir şeyler daha öğrenmek istiyor. O öğrenmek isteyen gözler, onlar çok güzel. O da İzmir’e has” dedi.

 

 

Baysak: Aydınlanma ışığı hiç sönmeyecek

 

Ege Kadın Buluşması Platformu Koordinatörü Şengül Baysak, tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. Baysak, “101 yaşındaki Nermin Hocamız bugün aramızda ve Konak’ta yuvasında. Sevgili Nermin Hocamıza kadın haklarından hukuka, siyasete, yaşamındaki her alanındaki öncülüğüne ve emeklerine olan sonsuz şükran, minnet ve saygılarımızı sunuyoruz. 1921 yılında doğan, 9 yaşında babasını kaybeden, 14 yaşında hiç Türkçe bilmeden Macaristan’dan İzmir’e, Tilkilik semtine gelen, öğrenim gördüğü İzmir Kız Lisesi’ne en yakın semtte, Konak’ta Nermin Hocamızın adını Ege Kadın Buluşması Platformu ve Konak Belediyesi işbirliğinde yaşatıyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Sevgili Nermin Hocamız, Nermin Abadan Unat, Semt Merkezi’nin içinde yer alan adı anı odasında yaşamaya, kadınlara ve gençlere ilham olmaya devam edecek ve aydınlanma ışığı hiç sönmeyecek. Değerli Başkanımız Abdül Batur’a, çok özverili çalışan çalışma arkadaşlarına şahsım ve platformum adına sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Bu yolda birlikte çıktığımız Avukat Nazan Moroğlu’na, gazeteci yazar Zeynep Oral’a başından bu yana yanımızda olduğu için çok teşekkür ediyoruz, İyi ki varsınız” dedi.

 

 

Moroğlu: 100 yıllık bir heyecan

 

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, konuşmasında,  öğrencisi olduğu Nermin Abadan Unat’tan övgüyle söz etti. Prof. Dr. Unat’ın “Mücadele kazandırır” sözüne dikkat çeken Moroğlu, “Bugün gerçekten tarihi bir gün yaşıyoruz. Hocam, gerçekten iyi ki hocam oldunuz. Sizin o mücadele gücünüzü, ‘mücadele kazandırır’ sözünüzü hiç unutmuyoruz. Cumhuriyetin kazanımlarının, Atatürk ve yol arkadaşlarının bizlere armağan ettiği Cumhuriyetimizin, hukuk devletimizin, kadın erkek eşitliğinin yolundayız.  Bu mücadeleyi sizlerden öğrendik. Bayrağı teslim aldık. Umuyorum layıkıyla taşıyoruzdur. Biz de bu bayrağı gençlere vereceğiz. Şimdi sizin ‘mücadele kazandırır’ sözünüzü burada odaları gezdiğim zaman gördüm. Burada kadınlar öğrenecek, güçlenecek ve güçlü bir Türkiye’yi yüzüncü yılımızda aydınlığa hep birlikte taşıyacak.  Belediye Başkanımız Abdül Batur’a ve yol arkadaşım Şengül Baysak’a teşekkür ediyorum. Nermin Hocamızın adının böyle değerli mekanlarda devam ettirilmesi çok önemli. 100 yıllık bir heyecan bu. Hocamı saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

 

 

Oral: O sadece bir öncü değil aynı zamanda devrimci

Pen Yazarlar Derneği Başkanı Gazeteci Yazar Zeynep Oral, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat ile olan anılarını anlattı. 101 yaşındaki Unat’ın hepimizden daha mücadeleci, devrimci ve genç olduğunu söyleyen Oral, “Böyle güzel bir mücevheri bize ve bizden sonraki kuşaklara teslim ettikleri için Sayın Belediye Başkanımıza ve Ege Kadın Buluşması Platformuna teşekkür ediyorum. Çok önemli bir iş yapıyorsunuz” dedi. Oral sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Sevgili Nermin Abadan Unat’a sonsuz bir şükran ve minnet borcumuz var. Çünkü o, kadın hakları ve insan hakları başta olmak üzere hukuktan siyasete, iletişimden bilim insanlığına, kadın olmaya uzanan, yaşamın her alanında örnek oluşturdu. Öncü kişiliğini ileri sürdü. Emeğini, yeteneklerini, savunduğu ilkeler ve insanlık uğruna cömertçe sundu. Dik ve onurlu duruşundan asla ödün vermedi. Benim için o sadece bir öncü değil aynı zamanda devrimci. Dudağındaki kırmızı ruju, bana sorarsanız, haksızlıklar karşısında isyanı simgelediği için rujsuz çıkmaz. Aynı zamanda onun mücadeleci azminin de simgesidir. Üzerinde taşıdığı renklerle de karanlığa geçit vermeyeceğini ilan eder. 101 yaşında hem feminen, hem hepimizden daha sıkı bir feminist. Günümüzdeki karşı devrim çabalarına, karanlık kafalara, karanlık emel ve eylemlere karşı çıkmaktan asla vazgeçmedi ve vazgeçmeyecek.  Çünkü hayatta en değer verdiği ilkeler demokrasi, laiklik, hakkaniyet, adalet ve kadın erkek eşitliği. Bunlar olmadan demokrasi olmayacağı bilincini hepimize öğretenlerin başında geliyor. Kitaplarını okuduğumda bir cümlesi, var ki beni hiçbir zaman terk etmedi. ‘ben öğretmenliği çok sevdim ve hep sürdürdüm. Çünkü öğretirken aynı zamanda öğreniyordum’. Bu aydınlık bir Türkiye için hepimize yol gösteren bir cümle.”

 

 

Anı odası oluşturuldu

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi açılış kurdelesi hep birlikte kesildi. Unat’ın adını taşıyan semt evinde aynı zamanda Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Anı Odası da kuruldu. Unat’ın rölyefi ve yaşam öyküsünün yer aldığı giriş katındaki anı odasında Unat hocaya ait fotoğraf, kitap, ödüller gibi kişisel eşyaları bulunuyor. Kadınlara yönelik hizmet veren merkezde el sanatları, meslek ve hobi kurslarının yapılacağı atölyeler yer alıyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Semtevi hizmete açıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir