1. Haberler
  2. Haberler
  3. İsveç Şirketleri Türkiye’nin Yeşil Dönüşümüne Katkı Sağlıyor

İsveç Şirketleri Türkiye’nin Yeşil Dönüşümüne Katkı Sağlıyor

featured
isvec-sirketleri-turkiyenin-yesil-donusumune-katki-sagliyor.jpg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
  • İsveç şirketlerinin Türkiye’deki yeşil dönüşüme katkı sunmalarını hedefleyen, İsveç ile Türkiye arasındaki iş birliği fırsatlarını ele alan ‘Pioneering Green Transition in Türkiye/ Türkiye’nin Yeşil Dönüşümünde Öncü Bir Partner’ raporu açıklandı
  • Rapor lansmanıyla birlikte, Kuzey ülkelerinin yeşil dönüşüm alanındaki birikimlerini ve inovatif yaklaşımlarını paylaşmak için hayata geçirdikleri Nordic Talks etkinliklerinin ikincisi de düzenlendi
  • İsveç İstanbul Başkonsolosu Ericson“Yeşil dönüşümünün öncülerinden olan İsveç şirketleri, bu alandaki yerel ve global birikimlerini, inovatif ve iklim dostu teknoloji çözümlerini Türkiye ile paylaşmaktan memnun”

 

Kuzey ülkelerinin, Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecine katkı sağlamak için hayata geçirdiği Nordic Talks etkinliklerinin ikincisi, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu ile İsveç Ticaret ve Yatırım Ataşeliği’nin ev sahipliğinde düzenlendi. ‘Pioneering Green Transition in Turkey/Türkiye’nin Yeşil Dönüşümünde Öncü Bir Partner’ başlığıyla, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleşen etkinlikte, Türkiye ve İsveç arasında yeşil dönüşüm alanındaki potansiyel iş birlikleri değerlendirildi.

 

Nordic Talks etkinlikleri kapsamında açıklanan ‘Pioneering Green Transition in Türkiye/ Türkiye’nin Yeşil Dönüşümünde Öncü Bir Partner’ raporu da İsveç’in çevresel sürdürülebilirliğe yaklaşımına, sürdürülebilirlik alanındaki öncü İsveç şirketlerinin Türkiye’de uygulanan sürdürülebilir teknoloji çözümlerine ve Türkiye’deki yeşil dönüşüme potansiyel katkılarına odaklanıyor.

 

Etkinlikte konuşan İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, “İklim kriziyle mücadele, ancak global çapta döngüsel ekonomiye geçiş ve ülkeler arası iş birliğiyle mümkün. Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları çok eskilere dayanan ve yeşil dönüşümünün öncülerinden olan İsveç şirketleri, bu alandaki yerel ve global birikimlerini, inovatif ve iklim dostu teknoloji çözümlerini Türkiye ile paylaşmaktan memnun” dedi.

 

TÜRKİYE’DEKİ İSVEÇLİ ŞİRKETLER İYİMSER

Nitekim Türkiye pek çok farklı sektörde, 125’ten fazla İsveçli şirkete ev sahipliği yapıyor. 400’den fazla İsveçli şirketin distribütörü, acentesi de Türkiye’de faaliyet gösteriyor. 2019’da yayınlanan ‘İsveçli Şirketlerin Türkiye’deki Değer Yaratımı’ raporunda, İsveç şirketlerinin Türkiye’de 77 binden fazla istihdam yarattığına dikkat çekiliyor. Öte yandan İsveç tarafından Nisan 2022'de gerçekleştirilen bir ankete göre, Türkiye'deki İsveç şirketleri, buradaki faaliyetleriyle ilgili olumlu beklentiler içinde. Ankete katılanların yüzde 77'si 2021’de kar ettiklerini, yüzde 63'ü de 2022 yılında cirolarında artış bekledikleri belirtiyor.

 

‘Türkiye’nin Yeşil Dönüşümünde Öncü Bir Partner’ raporuna göre ise bununla birlikte pek çok İsveç şirketi halihazırda Türkiye’nin yeşil dönüşümüne katkı sağlıyor:

 

  • Systemair, Türkiye’de Yaşam Döngüsü Analizi’ni uygulayan ilk iklimlendirme şirketi olarak bu teknolojiyi Türkiye’den ihraç ediyor. 
  • Tetra Pak, 1995’ten bu yana Türkiye’de 9,7 milyon adet karton ambalajın geri dönüşümüne katkı sağladı. 
  • H&M, enerji uzmanları ve Uzman Enerji Verimliliği Programı ile Türkiye’deki tedarikçilerine enerji verimliliği konusunda rehberlik ediyor.
  • Epiroc ise geliştirdiği teknolojilerle hem karbon ayak izini azaltmayı hem de madencilik sektöründeki güvenliği artırmayı hedefliyor. 
  • Sürdürülebilir doğal yaşam ve taşımacılık alanlarında Türkiye ile yakın iş birliği içinde olan Viacon Türkiye’nin Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı üzerine inşa ettiği köprü, Türkiye’nin ilk ekolojik demiryolu köprüsü olma özelliği taşıyor.
  • 2030’da sadece elektrikli otomobil üretimine geçmeyi, 2040’ta ise iklim nötr olmayı amaçlayan Volvo, bu yıl tümüyle elektrikli modeli XC40 Recharge’ı Türkiye’de satışa sundu.  

 

YEŞİL MUTABAKAT EYLEM PLANI İŞ BİRLİĞİ FIRSATI YARATIYOR

Ayrıca ‘Türkiye’nin Yeşil Dönüşümünde Öncü Bir Partner’ çalışmasında, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik yolunda Türkiye’nin attığı en önemli adımlardan birisinin, 2021 Yeşil Mutabakat Eylem Planı olduğu vurgulanıyor. Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünü artırmayı, global tedarik zincirindeki yerini güçlendirmeyi ve ülkeye yeşil yatırım çekmeyi amaçlayan eylem planı hem çevresel hem ekonomik açıdan önem arz ediyor.

 

Rapora göre, kamu ve özel sektör dahil, Türkiye’deki tüm paydaşlar için hedef ve aksiyonlar içeren Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nda yer verilen, üretim malzemelerinin değerini korumayı ve atık miktarını azaltmayı hedefleyen döngüsel ekonomi, yeşil enerji ve sürdürülebilir akıllı taşımacılık, İsveç ile iş birliği fırsatları sunan üç alan.

 

Bu üç alanda Türkiye’nin çalışmaları halihazırda devam ediyor. ‘Türkiye’nin Yeşil Dönüşümünde Öncü Bir Partner’ raporunda da Türkiye’nin Sıfır Atık Projesi’nden, döngüsel ekonomiye geçişteki önemli girişimlerinden biri olarak söz ediliyor.  Yine çalışamaya göre, Türkiye, Avrupa’nın kurulu yenilenebilir enerji gücü sıralamasında beşinci, üretimde ise yenilenebilirin payı yüzde 54. Bununla birlikte yeşil dönüşüme hem merkezi yönetim hem aralarında Ankara, İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu şehirlerdeki yerel yönetim ve inisiyatifler destek veriyor.

 

Türkiye’nin Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltacak yerli otomobil projesi TOGG ile yeşil hareketlilik dönüşümü ile akıllı ulaşımda altyapı ve tedarikçi ağının geliştirilmesine katkı sağlayacağı da vurgulanıyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

İsveç Şirketleri Türkiye’nin Yeşil Dönüşümüne Katkı Sağlıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir