1. Haberler
  2. Haberler
  3. Türk ve Alman bilim insanlarından diş eti rahatsızlığına yönelik önemli proje

Türk ve Alman bilim insanlarından diş eti rahatsızlığına yönelik önemli proje

featured
turk-ve-alman-bilim-insanlarindan-dis-eti-rahatsizligina-yonelik-onemli-proje.jpg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurcan Buduneli ile Johannes Gutenberg Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. James Deschner iş birliğinde, diş destek dokularını etkileyen çok faktörlü, kronik, enflamatuvar bir hastalık olan ve halk arasında diş eti hastalığı olarak bilinen periodontitis hastalığı ile ilgili araştırma projesi yürütülüyor. 

 

Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) – Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ikili iş birliği destek programı kapsamında sürdürülen projede; periodontal sağlıklı, diş eti intihabı bulunan (gingivitisli) ve periodontitisli bireylerden dişeti oluğu sıvısı örnekleri alınarak apelin düzeyleri belirleniyor. Ardından klinik periodontal bulgular ile ilişkisi değerlendiriliyor.

 

“Erken tanı diş kaybını önlüyor”

Projenin detayları ile ilgili bilgi veren Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurcan Buduneli, “Periodontitis; diş destek dokularını etkileyen çok faktörlü, kronik, enflamatuvar bir hastalıktır. Ağız dışı doku ve organlarda da çeşitli zararlı etkileri olabilen periodontitisin erken tanısı, tedavinin başarısı açısından önem taşıyor. Zamanında uygulanan başarılı periodontal tedavi ile dişlerin kaybedilmesi önlendiği gibi genel sağlık üzerine olumsuz etkilerinin de önüne geçilmiş oluyor. Patojenik mekanizmaların daha iyi anlaşılması, tanı ve tedavi için güvenilir biyobelirteçlerin ortaya konması hem periodontal sağlık hem de genel sağlık için önemlidir. Bu çalışmanın amacı; bugüne kadar obezite ile ilişkisi üzerinde durulmuş olan apelin’in periodontal hastalıklar açısından güvenilir bir biyomarker olup olmadığının belirlenmesidir. Alman araştırmacılarla iş birliği yaparak yürüttüğümüz  bu proje kapsamında periodontal tanı ve tedavi seyrine ışık tutabilecek bir biyomarker ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi.

 

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri öncülüğünde uluslararası iş birliğine dayanan önemli projeler yürütülüyor. Küresel dünya ile entegre olmuş bir yükseköğretim kurumu olan tam akredite araştırma üniversitemiz, uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda başta akademik iş  birlikleri olmak üzere pek çok alanda uluslararası  ağını genişletmeyi sürdürüyor. TÜBİTAK – DAAD İkili İşbirliği Destek Programı kapsamında, uluslararasılaşma alanında marka bir üniversite olma hedefimize katkı sunan Diş Hekimliği Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Nurcan Buduneli’ye teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türk ve Alman bilim insanlarından diş eti rahatsızlığına yönelik önemli proje

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir