EÜ’de “Uluslararası Adli Hemşirelik Sempozyumu”
Ege Üniversitesi (EÜ), İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve Adli Bilimciler Derneği iş birliği ile “Uluslararası Adli Hemşirelik Sempozyumu” düzenlendi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Konferans salonunda yapılan sempozyuma, İEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Öğce Aktaş, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sempozyumun başkanlığını Prof. Dr. Hamit Hancı, Prof. Dr. Aynur Uysal Toraman ve Prof. Dr. Leyla Baysan Arabacı üstlendi.
Sempozyum başkanları adına açılışta konuşan EÜ Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uysal Toraman, “Hemşirelerimiz, adli konularda bilgi ve birikimlerinin sınırlı olması, sorumluluklarına dair yasal düzenlemelerin yapılamaması nedeniyle adli olaylara gerekli yaklaşımda bulunamıyor. Adli olayların çözümüne katkı sağlayan, dünyada hemşirelik mesleğinin önemli alt uzmanlık alanlarından birisi olarak kabul edilen adli hemşireliğinin görünürlüğünü artırmak, meslektaşlarımıza ve öğrencilerimize adli hemşirelik konusunda farkındalık oluşturmak, güncel bilgileri paylaşmak amacıyla bu sempozyumu planladık. Sempozyum süresince adli bilimlerde adli hemşireliğinin tanımlanması, adli boyutuyla şiddet ve istismar, adli hemşirelikte yasal sorumluluklar gibi konularda adli hemşirelik uygulamalarına dair sunumlar gerçekleştirecek” dedi.
Tıp ve hukukun birleştiği yerlere ait adli vaka örnekleri veren Prof. Dr. Öğce Aktaş, “Adli tıp hepimizin bildiği gibi oldukça önemli bir alan. Adli hemşirelik de adli tıp kadar önemli bir alan olmasına rağmen yeni gelişen bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Adli bir vakada kanıtları görebilecek, toplayabilecek, desteklenmesini sağlayacak konumda olan hemşirelerin bu konuda eğitimli olması son derece önemli. Türkiye’de henüz tanımlanmamış bir meslek olduğu için yasal çerçevesi ve iş tanımları yapılmamış ancak bu tür etkinlikler sayesinde farkındalıklarla zenginleşeceğini, belli bir süre sonra adli hemşireliğin de bir disiplin olarak kabul edileceğine inanıyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Kaya, “Adli bilimler, küresel olarak her canlının yaşam hakkına, adil paylaşım ile güvenlik, barınma, beslenme şartlarını en iyi düzeye getirerek, adil yaşam ve sağlığı güvence alması açısından son derece önemli alan. İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi kapsamında her yıl 500’e yakın öğrenciye bu farkındalığı oluşturacak dersler veren ve alana önemli, bilimsel katkılar sunarak bu konuya dikkati çekmek için yoğun emek harcayan hemşirelik bölümü öğretim elemanlarımıza özel bir teşekkür ediyorum” dedi.
EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dönmez ise, “Fakültemizde 2022 yılı içinde yedi tane uluslararası sempozyum ve kongre planladık. Bugün gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Adli Hemşirelik Sempozyumu da uluslararası toplantılarımızdan birisidir. Fakültemizde Adli Hemşirelik hizmetlerinde yetişmiş akademik personelimiz yanında, lisans programımızda Sağlık Hukuku, Hemşire ve Hasta Güvenliği ve Toplum, Çevre ve Hemşirelik Modülünde Cezaevi ve Tutukevi Hemşireliği gibi Adli Hemşireliği ilgilendiren dersleri öğrencilerimize vermekteyiz. Ayrıca İş Sağlığı Hemşireliği Yüksek Lisans Programımız da bulunmaktadır. Tüm bu faaliyetlerimiz, Adli Hemşirelik konusunda Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma vizyonu kapsamında bize itici güç etkisi yapmıştır. Adli hemşirelik, insanların yaşamlarını etkileyen iki sistem olan “Sağlık” ve “Adalet” i bir araya getiren özel bir alandır. Ayrıca bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmektedir. Aslında akademik görevlerimiz içinde bu konuda bilirkişiler olarak görev yapmaktayız, 2022 yılında fakültemizde 10 akademik personelimiz bu konuda görev almıştır. Adli Hemşirelik konusunda düzenlenen bu önemli sempozyumun yol haritamıza cevap olacağına inanıyorum” diye konuştu.
“Nedir Bu Adli Bilimler?” sunumunda kendi adli bilim vaka tecrübelerini katılımcılara aktaran Prof. Dr. Hancı, “Esasında biz adli tıp olarak çok daha büyük bir ailenin sadece küçük parçasıyız. Bu aileye biz adli bilimler diyoruz ve halk tarafından adli tıp bilinen kısmıdır. Adli Bilimciler Derneği olarak 120 tane alt komisyonumuzun en önemlilerinden biri adli hemşirelik komisyonudur” dedi.
Sempozyumun ikinci gününde Prof. Dr. Hamit Hancı yürütücülüğünde Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin katıldığı (9 öğrenci) “Adli Bilimler, Adli Hemşirelik ve Afet” konularında bilgi yarışması düzenlendi. Bu yarışmada EÜ Hemşirelik Fakültesi öğrencisi Emre Sercan birinci, İKÇÜ Hemşirelik Bölümü öğrencileri Duygu Altıntaş ikinci ve Emrah Çiçek üçüncü oldu.
İki gün süren ve dört panel ile gerçekleştirilen sempozyumda, yurt içi ve yurt dışından alanlarında uzman konuşmacılar; “Adli Hemşireliğin Tarihsel Gelişimi ve Çalışma Alanları”, “Adli Diş Hekimlik ve Hemşirelik Disiplinleri Arasındaki İletişim”, “Çocuk İstismarı ve İhmali”, “Çocuk İstismarının Tespitinde Ortopedik Kırıklar”, “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet ve Mobbing”, “Forensic Nursing in Kosovo”, “Sexual Assault and the Role of Forensic Nursing”, “Adli Hemşirelikte Yasal Sorumluluklar”, Adli Psikiyatri Hemşireliğinde Yasal Sorumluluklar”, Acil Hemşireliğinde Yasal Sorumluluklar”, “Adli Jinekoloji” başlıkları altında sunumlar yaptı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı