2008 yılından bu yana Bitcoin’in yatırım araçları arasında geldiği nokta ve önemli emtialarla ilişkisi endekslerle takip ediliyor. Özellikle son dönemde buna yatırımcıların alternatif arayışının artması ile daha da geniş kitlelerin radarına giren Bitcoin’in önemli yatırım araçları ile korelasyonunu Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak yazdı.
Bitcoin’in Amerikan hisse senetleri piyasası ve altın ile olan ilişkisi finansal piyasa analistleri tarafından uzun zamandır incelenen önemli bir konu. Nitekim yeni bir teknolojinin yeni bir ürünü olan ve finansal piyasalar içerisindeki ağırlığı günden güne artan Bitcoin, şu anda trilyon doların üzerinde değerlemelerle ifade edilen ve 170’ den fazla ülkenin gayrı safi yurtiçi hasılasından (GSYH) daha büyük bir piyasa değerine sahip bir varlık. Böyle bir değere sahip olunca da fiyat hareketlerinin diğer yatırım araçları ve önemli emtialarla olan ilişkisi uzun zamandır çeşitli endekslerle takip edilmekte.
Bu kapsamda, ülkelerin politika tercihleriyle birlikte özellikle kripto para piyasasının ağırlığının Asya kıtasından ağırlıklı olarak Amerika kıtasına geçtiği dönemle birlikte Bitcoin’in Amerika hisse senedi endeksleri olan S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones ile ilişkileri incelenmiş ve takip edilmiştir. Konuyu daha net bir biçimde aktarmak gerekirse korelasyon, istatistiksel hesaplamalarda iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü gösterir. Eğer bir değişken arttığında diğeri de artıyorsa veya bir değişken düştüğünde diğeri de düşüyorsa orada korelasyon artmıştır ve güçlüdür. Yani korelasyon pozitiftir. Bu kapsamda 2020 yılındaki pandeminin ardından bu endekslerin Bitcoin ile olan korelasyonu gözle görülür bir biçimde artmıştır. Özellikle teknoloji bazlı hisse senedi endeksi olan Nasdaq’ın, yine son nesil bir teknoloji ürünü olan Bitcoin ile olan korelasyonu 2022 yılının ilkbahar ve yaz aylarını kapsayan dönem içerisinde zirve dönemini yaşamıştır. Aşağıda Bitcoin ile Amerika teknoloji borsası olan Nasdaq’ın son bir yıldaki fiyat karşılaştırmaları (1. Grafik) ile Bitcoin’in Nasdaq ile olan korelasyonunun oransal gösterimi (2. Grafik) bulunmaktadır.
Görüldüğü üzere 2022 yılında genellikle güçlü olan korelasyon, şu sıralar bir hayli zayıflayarak 0,20 seviyelerine gerilemiş düzeyde. Bu korelasyon zaman zaman güçlense de çeşitli makro ekonomik sebepler veya risk algısındaki değişmenin de etkisiyle zayıflama göstermiştir. Nitekim son dönemdeki gelişmeler geçen sene bu zamanlar tarihi zirve yaşayan Bitcoin – Nasdaq korelasyonunun içinden geçtiğimiz Nisan-Mayıs ayları itibariyle 2 yıllık dip seviyelerine yakın olduğunu gösteriyor. Özellikle Mart ayında ABD’de yaşanan banka iflasları sonrası Amerikan endeksleri düşüş gösterirken yatırımcıların kripto paralara sarıldığını ve kripto para piyasasına nakit girişinin yaşandığını gördük. Sadece 1 ay içerisinde Bitcoin’in %50’ye yakın yükselmesi ve Nasdaq borsasının bu dönemde yatay-negatif bir hareket sergilemesi sonrası Nasdaq/Bitcoin korelasyonu Ağustos 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Altın
ABD’de ilk mart ayında meydana gelen bankacılık krizi sonrası birçok varlık sınıfı değer kaybederken Bitcoin ve Altın bu dönemde öne çıkan iki yatırım aracı oldu. Yukarıda da belirttiğimiz gibi konjonktürel gelişmelere bağlı olarak zaman zaman korelasyonun değişkenleri farklılık gösterebiliyor. Yatırımcıların risk algısındaki değişme ile 2022 yılında genel olarak zayıf performans gösteren Bitcoin/Altın korelasyonu bankacılık krizi sonrası sert bir toparlanma göstererek %57 korelasyon oranı ile 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Aşağıdaki grafikte Bitcoin’in Altın ile olan korelasyonunun son 2 senedeki seyrini gösteriyor.
Geçtiğimiz dönemde de ABD’de birden fazla bankanın iflas etmesine ek olarak bilançolarında sıkıntı yaşayan bankaların büyük bankalar tarafından satın alınması piyasada korku duygusunu artırdı. Çünkü geçmiş dönemlerde küçük ölçekli bankaların büyük bankalarca satın alındığı dönemler, genellikle resesyon veya finansal kriz dönemlerinde gerçekleşti. Bankalarda yaşanan bu stres ilk olarak hisse senedi piyasasını vurdu ve fonlar altın ile Bitcoin’e yönelmeye başladı. Bu yönelmeden sonra ise Bitcoin ile altın arasındaki korelasyonun güçlenmeye ve 1’e yakınsamaya başladığını gördük. Önümüzdeki dönemde de gerçekleşebilecek ekstra banka sıkıntıları, borç tavanı krizi ve yapısal sorunlar, Bitcoin ile altın arasındaki korelasyonu daha da güçlendirebilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı