Yeni mottosu “Keşfet, Büyüt, Kazan!” ile 20’nci kez dünya tarım profesyonellerini buluşturan Growtech Uluslararası Tarım Fuarı, bu yıl da dikkat çeken ürünlere, yeniliklere, Ar-Ge yatırımlarına ve çarpıcı markalara ev sahipliği yapıyor. 25 ülkeden 510 firmanın yer aldığı fuarda, muz ağacının adeta etinden ve sütünden faydalanarak üretilen katı gübre, halat ve organik saksı, köy domatesini bize tekrar hatırlatan raf ömrü uzun rengarenk domatesler, küresel ısınmaya karşı çevreci çözümler sunan İnnibütör teknoloji, Kasım ayında hasadı yapılan erkenci mısır gibi inovatif ürünler dikkat çekiyor.
Growtech 20.Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, yoğun ilgi ve katılımla 24-27 Kasım tarihleri arasında Antalya’da kapılarını ziyarete açtı. 25 ülkeden 510 firmanın katıldığı Fuar, uzun yıllardır tarımsal üretime katma değer katan ve sektörel farkındalık yaratan yenilikçi çalışmaları desteklemesi ile biliniyor. Bu kapsamda 2008 yılından bu yana ödüller veren ve son üç yıldır da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile birlikte ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri düzenleyen fuarda, Sera & Sulama Teknolojileri”, “Tohumculuk”, “Bitki Besleme ve Koruma”, “Tarım Makinaları” ve “Hayvancılık” olmak üzere toplam 5 kategoride ürün ve hizmetler sergileniyor. Growtech’te her yıl tarımın ve çiftçinin ihtiyaç ve beklentilerine çözüm üreten çok sayıda ürün ilk kez tanıtılıyor.
MUZDAN HALAT ÜRETİYORLAR, SIRADA ORGANİK SAKSI VAR
Tamamen yerli sermaye ile kurulan Growtech katılımcısı BMusa Gübre, muz ağacının adeta etinden ve sütünden faydalanıyor. Muz ağacı suyundan katı gübre, posasından ise halat üreten firma, şimdi de muz ağacı gövdesinden elde edilen lifle organik saksı yapacak. Firma, Antalya, Alanya ve Anamur bölgesinden topladığı muz ağaçlarından farklı ürünler elde ediyor. Muz ağacı gövdesinden elde edilen sıvı ile katı gübre geliştiren firma, ağaçtan geriye kalan posayı ise halat üretiminde kullanıyor. BMusa Genel Koordinatör Volkan Özkara, sadece gübre değil aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı bir geri dönüşüm tesisi olduklarını söyledi. Muz ağacının suyunu ve posasını tamamen dönüştürdüklerini belirten Özkara, katı gübre ve halattan sonra şimdi de muz ağacı lifinden saksı üretimine geçeceklerini ifade etti. Organik saksı için Ar-Ge çalışmalarının sona yaklaştığını belirten Özkara, “Muz ağacı posasından organik saksı yapacağız. Fideyi bu saksı ile toprağa dikeceksiniz. Böylece fide doğal ortamında kök salacak” dedi.
‘AĞIZ TADI’YLA DOMATES YİYİN
Antalya merkezli Genetika firması ‘Ağız tadı’ serisinin son halkasıyla köy domatesini bize tekrar hatırlatıyor. Merkezi Antalya’da bulunan tohum ıslah firması, geçtiğimiz yıllarda ‘Ağız Tadı’ ismiyle piyasaya sürülen domates serisinin 4’üncüsünü Growtech’te tanıttı. Kırmızı, kahverengi, pembeden sonra sarı renkli domates ile Growtech 20.Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı Fuarı’nda yerini alan firmanın standı oldukça ilgi gördü. Ağız tadı domates serisi hakkında bilgi veren Tohum Islahçısı Somayeh Yousefnejad, 4 çeşidi olan ‘Ağız Tadı’ domates serisinin kaliteli ve yüksek verimliliğe sahip olduğunu ve market raf ömrünün uzun olduğunu söyledi. Yousefnejad, “Ağız Tadı, genel olarak köy domatesi özelliklerini taşıyor. Tadı lezzetli ve suludur” dedi.
YÜKSEK VERİMLİ ERKENCİ MISIR
Tarımsal biyoteknoloji teknikleriyle meyve anacı üretmek amacıyla kurulan Biotek, yeni ürünü Es Armandi mısırını Growtech Uluslararası Tarım Fuarı’nda tanıttı. Yıllık 2.5 milyon ton meyve fidan anacı üretimi ile sektörde önemli bir yere sahip olan firmanın Es Armandi mısır çeşidi hakkında bilgi veren Biotek Satış ve Pazarlama Sorumlusu Hüseyin Akıllı, “Danelik mısır grubunda yer alan ürün, GAP Bölgesinde buğday ve mercimekten sonra bölgede üretilen ikinci ürün olarak göze çarpıyor. Yüksek verimlilik özelliği ile ön plana çıkan Es Armandi çeşidi mısırımızda erkenci olma özelliğine sahiptir. 15 Haziran ile 10 Temmuz arasında ekimi yapılan Es Armandi’yi Kasım ayında hasat ediyoruz” diye konuştu. Kendi segmentinde dünya markaları ile yarışacak bir çeşit olduğunu söyleyen Akıllı, “İddia ediyoruz dünya markaları ile yan yana ekilse verimlilik ve kalite anlamında hiçbir fark olmayacaktır. Şuan sadece iç piyasaya sunduğumuz Es Armandi’yi yakında yurt dışına ihraç edeceğiz” diye konuştu.
ÇEVRECİ İNHİBÜTÖR TEKNOLOJİ
Tarımın farklı kollarında faaliyet gösteren İstanbul merkezli Dr. Tarsa Tarım A.Ş, çiftçiye çevreci çözümler sunuyor. İnovatif ürünler ile verimliliği artırmayı hedeflediklerini söyleyen Dr. Tarsa Ürün Müdürü Deniz Tok, “İnovatif ürünlerle üreticinin verimini artırırken dünya kaynaklarının da tasarruflu kullanılmasını hedefliyoruz. İnhibütör teknoloji ile azotun buharlaşma ve yıkanma kayıplarını minimize ederek hem üretici hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. İnhibütör teknoloji ile yer altı ve yer üstü kaynaklarının korunmasına destek veriyoruz” diye konuştu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı