Abdi İbrahim, GRI’ın SKA Haritalama Hizmeti’nden (SDG Mapping Service) geçen Türkiye’nin ilk kurumsal sürdürülebilirlik raporunu yayınladı!
109 yıllık geçmişi ve 19 yıldır devam eden sektör liderliği ile sürdürülebilirlik konusunda Türkiye için önemli bir başarı öyküsü olan ve bu kapsamda önemli adımlar atan Abdi İbrahim, “Geçmişten Geleceğe İyileştirme Yolculuğu” başlıklı 5. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayarak 2019-2020 yıllarına ait kurumsal, çevresel, sosyal ve yönetsel çalışmalarını ve performansını şeffaf bir şekilde kamuoyunun dikkatine sundu.
2030 yılına kadar karbon nötr bir şirket olmayı hedeflediklerini belirten Abdi İbrahim Kamu İlişkileri ve Kurumsal İletişim Direktörü Dr. M. Oğuzcan Bülbül, “109 yıldır devam eden yolculuğumuzda her alanda sürdürülebilirliği ön planda tutarak geleceği iyileştirmeye devam edeceğiz” dedi.
2019-2020 dönemini kapsayan Abdi İbrahim’in 5. Sürdürülebilirlik Raporu, Küresel Raporlama Girişimi’nin (Global Reporting Initiative-GRI) SKA Haritalama Hizmetinden (SDG Mapping Service) geçen Türkiye’nin ilk kurumsal sürdürülebilirlik raporu olma özelliğini taşıyor.
Rapor aynı zamanda Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin (UNGC) 11. İlerleme Bildirimi; Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) İlerleme Bildirimi ve UNGC CEO Water Mandate kapsamındaki ilerlemeyi de içeriyor. Abdi İbrahim’in genel merkezi, Türkiye’deki üretim tesisleri ve saha iş birimlerini kapsayan kalitatif ve kantitatif verilerin yer aldığı raporda, şirketin iç ve dış paydaşlarıyla gerçekleştirdiği sistematik ve kapsamlı projeler ve hedeflerle ilgili detaylı bilgiler bulunuyor.
Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalar sonucu Abdi İbrahim hem şirket merkezinde hem de üretim kompleksinde 100 yenilenebilir enerji kullanarak elektrik tüketiminden kaynaklı “Kapsam 2” emisyonlarını sıfıra indirdi. Tüm faaliyetlerinde ise karbon ayak izinde sadece bir yılda yüzde 53 oranında azalttı.
Abdi İbrahim’in 5. Sürdürülebilirlik Raporu’na aşağıdaki adresten ulaşılabilir: https://www.abdiibrahim.com.tr/surdurulebilirlik/raporlarimiz
“Sürdürülebilirlik stratejik önceliklerimiz arasında yer alıyor”
5. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlamaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Abdi İbrahim Kamu İlişkileri ve Kurumsal İletişim Direktörü Dr. M. Oğuzcan Bülbül, şöyle konuştu: “Abdi İbrahim olarak stratejik önceliklerimiz arasında yer alan ve yönetim kurulu seviyesinde takip edilen “HEAL2030” sürdürülebilirlik stratejimizi, ESG (Environmental, Social, Governance / Çevresel, Sosyal ve Yönetişimsel) bakış açısıyla adım adım hayata geçiriyoruz. Bu sayede, şirketimizin performansını sadece pozitif finansal sonuçlarla değil, bunun yanında toplum ve çevre için yarattığımız pozitif etkileri de dikkate alarak ölçme şansına sahip oluyoruz. Bu kapsamda, genel anlamda iklim değişikliği nedeniyle felaketlerin yaşandığı 2019 ve 2020 yıllarında sürdürülebilirlik çalışmalarımız çerçevesinde yine tüm şirketlere ilham olacak iddialı hamleler gerçekleştirmekten gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu anlayışla tüm paydaşlarımız için pozitif etki yaratabileceğimiz şekilde ekonomik, sosyal ve çevresel değerlerin kesişim kümesinde faaliyet göstermeye, toplum ve çevre için iyi olanın peşinden koşmaya, dünya için fark ve fayda yaratmak amacıyla çalışmaya devam edeceğiz.”
“Hedefimiz 2030’da karbon nötr şirket olmak”
Son dönemde tüm dünyada başlayan ve hedefi karbonsuz ekonomiye geçiş olan yeşil dönüşümün geleceğimiz için çok önemli bir süreç olduğunu dile getiren Bülbül, dünyanın ve insanlığın geleceği için çözümün bir parçası olan Abdi İbrahim’in sürdürülebilirlik adımları ve çalışmalarıyla bu dönüşümün içinde kalmak adına çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. Bülbül, Abdi İbrahim’in karbon nötr hedefine doğru attığı adımları şöyle özetledi: “Önümüzdeki dönemde tüketici tercihlerinde yaşanan kesin değişimin de etkisiyle global olarak bütün endüstrilerde şirketler arası rekabetin temeli karbonsuz ekonomi üzerine kurulacak. Bir taraftan Avrupa Yeşil Mutabakatı (The European Green Deal) çerçevesinde gelebilecek sınırda karbon vergisi ve Avrupa ile ticaretimizi temelden etkileyebilecek nitelikte olan “sürdürülebilir ürün” konsepti, bir taraftan da COP26 ile rule book’u tamamlanan Paris Anlaşması’nın yol açacağı önemli değişiklerin hem şirketlerin hem de biz tüketicilerin davranışlarında önemli değişikliklere neden olacak. Bu bağlamda, Abdi İbrahim olarak proaktif biçimde bu dönüşüm sürecine hazır olmak ve hepsinden önemlisi geleceği iyileştirmek için tüm iş süreçlerimizde iyileştirmeler yapmaya ve HEAL2030 stratejimizi ana işimizin merkezine entegre etmeye devam ediyoruz. Hedefimiz 2030 yılına kadar karbon ayak izini sıfıra indirerek, karbon nötr bir ilaç şirket olmak. Bu kapsamda şirketimizin karbon ayak izini azaltacak ve endüstrimizin lineer yapısını kısmen de olsa döngüsele çevirebilecek projeleri hayata geçirebilmek için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.”
Abdi İbrahim'in, ekonomik faaliyetlerini sürdürürken topluma ve içinde yaşadıkları dünyaya “iyi” iz bırakmayı daima öncelik olarak gördüğünü aktaran Bülbül şunları söyledi: “Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında Karbon Saydamlık Platformu’na iklim değişikliği ve su güvenliği kategorilerinde bildirim yapan ve not alan Türkiye’deki tek ilaç şirketi olduk. Karbon emisyonu azaltma hedeflerinin verildiği ve takip edildiği Bilimsel Temelli Hedefler Girişimi’nin (SBTi) Türkiye’den imzacısı olan tek ilaç şirketi olma unvanı da yine Abdi İbrahim’e ait. Ayrıca Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi girişimi CEO Water Mandate imzacısı olan, şirketin ürettiği ürünlerin hammaddelerinin elde edilmesinden başlayarak, üretim, kullanım, yaşam sonu ve bertarafına kadar geçen tüm yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerinin hesaplandığı yaşam döngü analizlerini tamamlayan ve Paris Anlaşması’nın öngördüğü hedefler ile paralel olarak değer zincirinin her bir aşamasındaki karbon ayak izini azaltacak projeleri hayata geçirmeye başlayan tek Türk ilaç şirketi de yine Abdi İbrahim. Tüm bu çabalarımızla hem sektörümüze hem iş dünyasına ilham veren bir model olmayı hedefliyoruz.”
“Türkiye’nin sürdürülebilir refahını artırmaya kararlıyız”
Düzenli aralıklarla kurumsal algı ve itibar araştırması gerçekleştirdiklerini belirten Dr. M. Oğuzcan Bülbül, şunları kaydetti: “2021 yılında sürdürülebilirlik alanında bir araştırma yaptık. 5 paydaş grubunu içeren 2 bin 500 örneklemli araştırmada sürdürülebilirlik stratejimize ve gelecek adımlarımıza yön verecek çok önemli veriler elde ettik. Araştırmamızın sonuçlarına göre Abdi İbrahim olarak sağlık çalışanları gözünde sürdürülebilirlik konusunda en iyi ilaç şirketi ve akıllara ilk gelen şirket olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. 109 yıldır devam eden yolculuğumuzda her alanda sürdürülebilirliği ön planda tutarak geleceği iyileştirmeye devam edeceğiz.”
Sürdürülebilirlik alanında sektöre liderlik eden çevresel, sosyal ve yönetsel konulardaki projelerine ara vermeden devam eden Abdi İbrahim’in, bu kapsamda yoğun bir ajandası bulunduğunu dile getiren Bülbül, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da faaliyetlerimizi yaşadığımız gezegeni koruma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğu ile yürüteceğiz. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın takipçisi olmaya, tespit ettiğimiz ve stratejilerimizle uyumlandırdığımız dokuz amaca yönelik hedeflerimizi destekleyecek faaliyetlere öncelik vermeye devam edeceğiz” dedi.
Estetik değeri yüksek, bütünsel ve fonksiyonel bir rapor
Küresel Raporlama Girişimi ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda uluslararası standartlarda hedef-performans bazlı raporlama yapan Abdi İbrahim, 5. Sürdürülebilirlik Raporu’nda 2019-2020 yıllarına ait kurumsal, çevresel, sosyal ve yönetsel alanlarda yürüttüğü sistematik ve kapsamlı projeleri, sergilediği performansı ve hedefleri şeffaf bir şekilde aktardı.
Sürdürülebilirlik alanında ilerlemede paydaşların önemine ve etkisine inanan Abdi İbrahim, raporda iç ve dış paydaşlarının görüşlerine de yer verdi. Rapor, dijital olarak yayınlanmasının yanında FSC sertifikalı geri kazanılmış kağıda basıldı.
“Geçmişten Geleceğe İyileştirme Yolculuğu” başlığıyla yayınlanan rapor; dijital dünyaya uyumlu, yatay formatta, kullanıcı dostu ve interaktif özellikler taşıyor. Kurumsal videolar, filmler ve web sayfalarına linkler, paydaş görüşleri, ikonlar ve infografiklerle zenginleştirilen rapor; estetik değeri yüksek, bütünsel ve fonksiyonel tasarım ögeleriyle dikkat çekiyor. Raporun kapağında ve seperatörlerinde kolaj sanatçısı Selman Hoşgör’ün 10 tema çerçevesinde şekillendirdiği illüstrasyonlar yer alıyor. Kolaj tekniğiyle geçmişe ve geleceğe ait görsellerin bir araya getirilerek tasarlandığı illüstrasyonlarda, “Abdi İbrahim’in geçmişinden aldığı güçle geleceği iyileştirme tutkusu, yeni molekül keşfetme yolundaki çalışmaları, biyoteknolojideki atılımları, inovasyona ve çevreye verdiği değer, uluslararası güçlü bir marka olma yolundaki hedefi, yönetimde yer alan ve Abdi İbrahim’in bugünlere gelmesinde kilit rol üstlenen kadınların önemi, sanatla iç içe olan yapısı” anlatılıyor.
Bu illüstrasyonların anime edilerek yer verildiği Abdi İbrahim’in web sayfasının sürdürülebilirlik bölümünde de keyifli bir dinamizm sunuluyor.
Verimli ve başarılı geçen iki yılın ardından
Hem Türkiye’de hem uluslararası pazarlarda üretim, yatırım ve istihdamın yanı sıra sürdürülebilirlik konularında önemli adımlar atan Abdi İbrahim, 2019 ve 2020 yıllarında yine tüm şirketlere ilham olacak iddialı hamleler gerçekleştirdi. Bunlardan bazıları şöyle:
- Avrupalı bir ilaç şirketinin yönetiminde söz sahibi olan ilk Türk ilaç şirketi
- CEO Water Mandate Bildirisi’ni imzalayan ilk Türk ilaç şirketi
- SBTi’yi imzalayan ilk Türk ilaç şirketi
- CDP’de ilk raporlama senesinde küresel seviyede genel ortalamanın üzerinde bir başarı
- Recover Better bildirisini imzalayan ilk Türk şirket
- İlaç sektöründe yenilenebilir enerji kullanmaya başlayan ilk şirket
- İki yılda 40’ın üzerinde ödül
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı