Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şafak Dağhan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Onkoloji Hemşirelerinin Manevi Bakım Yeterliliğinin Artırılmasına Yönelik ‘Web Tabanlı Manevi Bakımı Güçlendirme Programı’nın Geliştirilmesi ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje ekibini makamında ağırlayarak, çalışmalarında başarılar dileyen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitemizin bilim insanları, topluma katkı misyonumuz doğrultusunda, birey ve toplum sağlığına yönelik önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyorlar. Farklı yükseköğretim kurumlarında görev yapan disiplinlerarası bilim ekibimiz, çağın hastalığı olarak bilenen kanserin tedavi sürecinde görev alan, sağlık profesyonellerinden, onkoloji hemşirelerine yönelik web tabanlı manevi bakımı güçlendirme programının geliştirilmesine ve manevi bakım yeterliliğine etkisini değerlendirecekler. Çok önemli ve anlamlı bulduğum bu projenin yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. Şafak Dağhan hocamıza ve projeye araştırmacı olarak katkı veren bilim ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
“Proje, üç üniversitede görev yapan onkoloji hemşireler ile yürütülecek”
Araştırmanın detayları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Şafak Dağhan, “Projenin amacı onkoloji hemşirelerine yönelik ‘web tabanlı manevi bakımı güçlendirme programı’nın geliştirilmesi ve programın onkoloji hemşirelerinin manevi bakım algısına, manevi bakım yeterliliğine ve manevi uygulamalarına etkisinin değerlendirilmesidir. Bir yıl sürecek olan bu proje, İzmir’de bulunan üç üniversite hastanesinde, onkoloji hastalarına bakım veren hemşireler ile yürütülecektir. Proje sonucunda; hemşirelik mesleğinde hizmet içi uygulamalara entegre edilebilecek ve Web destekli olmasıyla kolayca erişilebilecek bir yapıda olan hemşirelikte manevi bakımı güçlendirme programı elde edileceği, hemşire iş gücü niteliği artırılarak hizmet kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunulacağı ve onkoloji hastalarının yaşamlarına olumlu yansımaları olacağı öngörülmektedir” dedi.
Faklı üniversitelerden multidisipliner proje ekibi
Yürütücülüğü Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şafak Dağhan’ın yaptığı projede; EÜ Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kalkım, EÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özen Önen Sertöz, EÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Alev Ateş Çobanoğlu, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Medine Yılmaz ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tülay Sağkal Midilli araştırmacı olarak görev alıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı