1. Haberler
  2. Gündem
  3. Doç. Dr. Çağın, “EKAM, kadın meselelerine dair duyarlılık geliştirmek amacıyla önemli çalışmalara imza atıyor”

Doç. Dr. Çağın, “EKAM, kadın meselelerine dair duyarlılık geliştirmek amacıyla önemli çalışmalara imza atıyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Üniversitesi (EÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE-UZEM) iş birliğinde “II. Uluslararası Kadın Sempozyumu” düzenlendi. Online olarak gerçekleştirilen etkinliğe farklı ülke ve disiplinlerden pek çok akademisyen ve öğrenci katıldı. “Zaman, Mekân ve Kadın” teması ile gerçekleştirilen sempozyumun başkanlığını EÜ Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve EKAM Müdürü Doç. Dr. Şerife Çağın yaptı.

Programın açılışında konuşan EKAM Müdürü Doç. Dr. Çağın, köklü bir geçmişi olan EKAM’ın faaliyetlerini kuruluşundan bugüne aktif bir şekilde sürdürdüğüne dikkat çekerek “EKAM olarak, kadın meselelerine dair duyarlılık geliştirmek amacıyla, gerek kurumsal gerekse bireysel olarak pek çok çalışmaya imza attık. Geçen yıl düzenlemiş olduğumuz ‘Sanat, Estetik ve Şiddet Üçgeninde Kadın’ konulu I. Uluslararası Kadın Sempozyumu’nun bildirilerini İngilizce iki kitap halinde yayımladık. ‘Türk Kültürü ve Edebiyatında Kadın’ kitabı da bu sempozyumun çıktısı oldu. Bu sempozyumda ise, pandemi sürecinde yaşlı kadınların gündelik hayatları ve kadına yönelik şiddetle mücadelede kadın sığınma evlerinin rolü gibi aktüel meselelerden tarih, sanat tarihi, mimari, edebiyat, medya, siyaset, eğitim, sosyoloji, psikoloji, coğrafya, sağlık gibi pek çok alanla ilişkili olarak kadının rolü ve kadının problemlerini tartışacağız” diye konuştu.

“Sempozyum kitap halinde yayımlanacak”

Çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiklerini vurgulayan Doç. Dr. Çağın, “Farklı üniversitelerden araştırmacıların katkılarıyla sürdürdüğümüz ve tarafımca yürütülen ‘İzmir’in Öncü Kadınları’ başlıklı BAP projesini bu yıl tamamladık. Malzemesinin çoğunu eski yazılı süreli yayınları tarayarak oluşturduğumuz bu zahmetli çalışma bize gösterdi ki, İzmir’deki kadın hareketleri ülkemizin demokratikleşmesinde önemli katkılar sunmuş. Özellikle İzmir’de İkinci Meşrutiyet öncesinde başlayan, ciddi anlamda bir kadın hareketliliği mevcut. Kadınların sosyal yardım kuruluşlarında aktif rol alıp, siyasete atılıp, önemli bir mücadele içinde var olmaya çalıştığını görüyoruz.  ‘İzmir’in Tarihte İz Bırakan Öncü Kadın Yazarları’ başlıklı ulusal nitelikte bir sempozyum düzenledik ve ‘İzmir’de İz Bırakmış Öncü Kadın Yazarlar’ kitabı bu çalışmaların semeresi olarak ortaya çıktı. Sanat Tarihi Bölümünde Bizans dönemi uzmanı olan Dilek Maktal Canko hocamızın ‘Bizans Toplumunda Kadın’ kitabı, Bizans kadını gibi çok bilinmeyen özel bir konuyu ele almasıyla kıymetli bir çalışma oldu. İlk sempozyumumuzda olduğu gibi, ikincisini düzenlediğimiz bu sempozyumumuzun da bildirilerini, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki kitap halinde yayımlayacağız. Ayrıca, bir yıl önce başladığımız ve 2022’de tamamlamayı düşündüğümüz ‘Babalar ve Kızlar’, ‘Anneler ve Kızlar’ olmak üzere iki önemli projenin çalışmaları yoğun bir şekilde devam edeceğiz” dedi.

 “Projelerimizde öğrencilerimize de yer veriyoruz”

Sempozyumlar dışında pek çok kitap, panel ve konferans çalışması da düzenlediklerini ifade eden Doç. Dr. Çağın,  “Projelerimize mümkün olduğu kadar öğrencilerimizi de dahil etmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda sosyal sorumluluk projeleri de yürütüyoruz. Dilek Maktal Canko hocamızın yürüttüğü ‘Kadın Sanatçılar Okulda’ başlıklı sosyal sorumluluk projesi, farklı bölümlerden pek çok öğrencinin ilgisini çekti. Bu öğrencilerimiz hazırladıkları sunumları da lise öğrencileriyle paylaşmanın heyecanını yaşadı. Zeynep Türkyılmaz hocamız ise, siyasî ve toplumsal alanda kadın haklarının gelişimi, kadınların Kurtuluş Savaşı’ndaki önemi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki rolü hakkında üniversitemizin değişik fakültelerinde ve özellikle liselerde konferanslar veriyor.

Lale Aka, Sinem Utanır Altay hocalarımız da dahil olmak üzere, EKAM olarak kadın meselesiyle ilgili belirli aralıklarda düzenlenen valiliğin ve diğer kurumların, sivil toplum kuruluşlarının toplantılarını da hassasiyetle takip ederek katılıyoruz. Bize bu imkânları sunan başta Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak olmak üzere, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Ersan, yönetim kurulu ve danışma kurulunda yer alan hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve İspanya, Slovakya, Hollanda, Polonya, Rusya, Azerbaycan gibi ülkelerden katılımcıların yer aldığı sempozyum iki gün sürecek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Doç. Dr. Çağın, “EKAM, kadın meselelerine dair duyarlılık geliştirmek amacıyla önemli çalışmalara imza atıyor”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir