Öğrenciler okulların açılmasıyla yeni bir eğitim dönemine girmenin heyecanını yaşıyor. Öğrencilerin kaliteli bir eğitim almanın yanı sıra beslenme alışkanlıklarının sağlıkla ilerlemesi de önem taşıyor. Bu noktada insan sağlığını etkileyen hijyen, dengeli ve sağlıklı menüler, besinlerin mevsime uygunluğu ve gıda güvenliği gibi unsurlar önemini koruyor. Günde 110 bin kişiye yemek hizmeti veren BCC Catering, bu hizmeti seçerken kurumların nelere dikkat edilmesi yönünde tavsiyelerde bulundu.
Yeni eğitim ve öğretim döneminin başladığı bugünlerde, okullar için toplu beslenme hizmetlerinin kalitesi, menülerin yeterli ve dengeli olması, beslenme ilkelerine uygunluğu, gıda güvenliği ve hijyen gibi konular bir kez daha öne çıkıyor.
Okul menüleri hem tadında hem de zamanında
1993 yılında Bilkent Üniversitesi’nin öğrenci ve öğretim kadrosuna yemek hizmeti vermek amacıyla kurulan ve bugün Türkiye genelindeki 20 eğitim kurumunda ortalama 18 bin kişiye ulaşan BCC Catering Operasyonel Gelişim & Mükemmelliyet Direktörü Talat Yıldırım, “Sağlıklı, taze, çeşitli damak tatlarına hitap eden, özel beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilen okul menüleriyle çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişimine katkıda bulunmak en büyük motivasyonumuz” diyor.
Sektörde çok fazla catering şirketi olduğunu ve kurumların hizmet alacakları markayı tercih ederken dikkat etmeleri gereken birçok unsur olduğunun altını çizen Yıldırım, hizmet kalitesinin sürekliliği için yiyeceklerin özelliklerine göre birbirlerine uyumlu gruplar halinde sıralanmalarının önemli olduğunu vurguladı. “Menü uyumunda, müşterilere göre günlük olarak alınması gereken kaloriler hesaplanarak besin gruplarının dağılımı dikkate alınır. Hitap ettiğiniz kitleye göre menüyü hazırlayıp servis etmenin temel amacı, ihtiyaç duyulan besin maddelerini çok yönlü ve düzenli bir şekilde karşılamaktır” diyen Yıldırım şöyle devam etti: “Okul çağı dönemi; fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin en hızlı olduğunu dönemdir. Süt ve süt ürünleri, yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1, B2, B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin ögesi için önemli bir kaynak. Bu nedenle her kahvaltıda çocukları süt ile destekliyoruz. Besin piramidinde beş ana besin grubundan birini meyvelerin oluşturmasından ötürü, öğünlerde bu gruba da ağırlık veriyoruz.”
Gıda mühendisleri, diyetisyenler ve aşçılar bir arada çözüm üretiyor
Operasyonlarındaki teknik detayların çok önemli olduğunun altını çizen Yıldırım, her sabah gıda mühendislerinin bakteri üremesini engelleyebilmek için yemeklerin iç sıcaklık değerlerini kaydederek, her yemekten numune aldığını ve bunları 72 saat muhafaza ettiğini vurgulayan Yıldırım, “BCC Catering olarak, gıda sektöründe belirlenen evrensel standartları uyguladığımız gibi; personelimizi düzenli olarak eğitimlere sokarak onları güncel bilgi ve teknolojilerden haberdar ediyoruz. Tüm operasyonlarımızı sağlıklı bir beslenme süreci inşa edebilmek üzere yürütüyoruz” dedi.
BCC Catering; sistem yönetimi süreçlerini Hammadde Kontrolü, Genel Depolama Kuralları, İyi Üretim Uygulamaları Gıda Güvenliği Kuralları, Hijyen Kontrolleri, Zararlılarla Mücadele, Temizlik ve Dezenfeksiyon, Servis Hijyeni, Gıda Güvenliği ve Hijyen Eğitimleri, Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), Tüm Kalite Sistemleri Denetimleri, Performans Değerlendirme Denetimleri, Müşteri ile İletişim ve Güvenli Üretim olmak üzere 13 adımda yöneterek evrensel standartları bütünüyle karşılıyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı