Harran Üniversitesi koordinasyonunda uygulamaya konulan, Vektör ve Vektör Hastalıklarından Korunmada Yetişkin Eğitimi (Adult Education for the Protection of the Vector-Borne Diseases in Immigrants in Europe) projesinin çoklu etkinlik çalıştayı düzenlendi.
Avrupa Birliği ülkeleri olan İtalya ve Slovenya’nın da partner olduğu projenin Türkiye ayağındaki çalıştay, Gazi Üniversitesi ve yerel partner İSKOD’un katılımıyla gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürlüğü ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinden ilgili personelin, Suriyeli misafirler, eczacılar, eğitimciler, fakülte dekanları, Harran ve Gazi Üniversitesi’nin akademisyen ve öğrencilerinin de katılım sağladığı çalıştay, 2 gün ve 4 oturum şeklinde yapıldı.
Programın açılış konuşmalarını Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm ve Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Şahin Toprak yaptı.
Açılış konuşmalarından sonra ‘Vektörel Hastalıklar, Covid-19 ve Sağlık Okuryazarlığı Etkileşimiyle Pandemi’ konusu ile Prof. Dr. Seçil Özkan, ‘Vektör ve Vektör Hastalıkları Pandemi ve Korunma’ konusunda ise Dr. Öğretim Üyesi Şahin Toprak çalıştayda birer sunum gerçekleştirdiler.
Çalıştayın birinci oturumunda projenin amacı, hedefleri ve sonuçları, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileriyle paylaşıldı. İkinci oturumda, vektör canlıların hastalık bulaştırma mekanizmaları, kontrol stratejileri ve korunma yolları etraflıca tartışıldı. Üçüncü oturumda, vektör kaynaklı hastalıklar ele alınarak koruma programlarında yetişkin eğitimi için hazırlanan efor paketleri paylaşıldı. Son oturumda ise proje partnerlerinin değerlendirme süreçleri tamamlandı.
Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Şahin Toprak yaptığı konuşmada: “Bugün dünya; sıtma, şark çıbanı, West Nile, KKKA ve Lyme, Zika, Dang Humması, Ensefalitler, Veba, Uyku hastalığı, Hanta virüsü, Sars-Mers ve son olarak Covid 19 gibi hastalıklarla mücadele etmektedir. Maalesef çağımız epidemi ve pandemi çağıdır artık” diye konuştu. Gereken tüm tedbirlerin ivedilikle alınması ve projelendirmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Toprak, Bu projenin sonunda, ülkemiz, şehrimiz ve tüm Avrupa ülkelerinde kullanılabilecek doğa odaklı uygulanabilir bir vektör ve vektör hastalıklarından korunmaya yönelik yol haritasını ortaya çıkarttıklarını, buna bağlı olarak konuyla ilgili olarak yetişkinlerin eğitimini içeren bir eğitim planının da projenin fikri çıktıları arasında yer aldığını belirtti.
Çalıştayda, vektörlerin hijyen açısından zayıf, organik birikintilerin bulunduğu ortamda kolayca yaşayıp üreyebildikleri, yeterli fiziki alt yapı ve iyi çevre şartları vektör hastalıkların oluşmasını büyük ölçüde azaltacağı, vektörlerle mücadelede çeşitli şekillerde biyolojik ve kimyasal müdahaleden önce çevre sağlığı tedbirlerinin alınması şartlarına değinildi.
Ayrıca vektörlerin üreme ve beslenme ortamları ortadan kaldırılmadan ne kadar ilaç kullanılırsa kullanılsın tam bir başarı sağlanamayacağı, bu sebeple özellikle durgun suların ortadan kaldırılması, temiz suların ve kanalizasyonun kontrol altında tutulması, çöp ve atıkların kontrolü, konut ve yaşam şartlarının iyileştirilmesinin mutlaka sağlanması gerektiği tavsiye edildi. Bunun yanı sıra toplum sağlığı açısından önemli bir paya sahip olan hastalıkların; yer, iklim, hayat şartları, sosyal, ekonomik durumlar, kişilerin davranış ve alışkanlıkları, mücadele yönteminin kullanımına bağlı olarak değişiklik gösterdiği vurgulandı.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı