Teknolojinin hayatımızın her anında yer alması, farklı sektörlerinde dijital dönüşüme girmesini sağladı. Böylelikle ülkemizde yeni alım-satım platformlarının kurulması sanata da yansıdı. Bu kapsamda sanatın da dijitale adapte olması ile dijital sanat anlayışı ortaya çıktı. 2019 yılında ODTÜ Teknokent’te kurulan teknoloji yazılım şirketi tarafından geliştirilen sanat marketi, Babylons&IAAF Sanat ve Antika Fuarı’nda, Picasso’nun eserini 250 bin parçaya bölerek halka arz ediyor.
Sanat eserlerinin blok zincir üzerinde b–hain teknoloji kullanarak, yatırımcıların sanat eserine yatırım yapabilme imkanı sunan, ODTÜ’lü girişimciler tarafından kurulan yerli girişim, sanat eserine yatırım yaparken yüksek giriş sermayesi bariyerini ortadan kaldırıyor. Bu kapsamda Babylons&IAAF Sanat ve Antika Fuarı’nda sergilenen eserin sanat markette halka arz edileceğini belirten Girişimci Cemal Doğan ‘’ Sanat market ile eserlerin tamamına değil, bir bölümüne yatırım yapmak hem sanat yatırımında kazanç sağlıyor hem de yatırımcının ilgisini çekiyor. İstanbul Sanat ve Antika Fuarın’ da ise Picasso’nun eserini 250 bin parçaya bölerek halka arz edeceğiz’’ dedi.
Herkes Sanat Eseri Sahibi Olabilir
Son yıllarda dijital pazar yerleri, özellikle yatırımcılar tarafından ilgi çekiyor. Sanatseverlerin dijital ortamdan eser sahibi olabileceğini belirten Girişimci Cem Doğan ‘’Kullanıcılar, 7/24 aktif olan bir platform üzerinden satın aldıkları eserlerin değerlerini gözlemleyebiliyor. Fuarda sergilediğimiz orijinal Picasso’nun eserini de eser sahibi olmak isteyenlerle online ortamda buluşturuyoruz. Alıcılar eserin tamamına değil, sadece bir bölümüne yatırım yaparak da eserin bir bölümüne sahip olabiliyor. Tüm işlemler online olarak yürütülüyor. Genellikle eser belirleniyor ve halkla arz süreci başlıyor. Eser platformda listelenince arz ile talebin buluştuğu noktada satılıp, değer arıtışından faydalanabiliyor. Eser sahibi isterse uzun yıllar boyunca saklayabiliyor. Bu sistem özellikle koleksiyonerler için avantajlı. Çünkü sanat yatırımına devam etmek isteyen koleksiyoner, eserleri duvarda sergilemek istiyor ancak kimi zaman yer bulamıyor. Biz ise dijital ortamda sanat eseri sahibi olmalarını sağlıyoruz’’ dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı