İstinye Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “Parçacık Hızlandırıcıları ve Algıçları Yerel Altyapı ve Ar-Ge Çalıştayı”, tasarımdan üretime teknoloji transferi ve teknoloji geliştirme konularında çalışan parçacık fizikçilerini bir araya getirdi. Çalıştay, deneysel parçacık fiziği alanında öncü bilim insanı Prof. Dr. Engin Arık ve çalışma arkadaşları anısına düzenlendi.
İstinye Üniversitesi (İSÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından pandemi koşulları çerçevesinde hem yüz yüze hem de çevrim içi katılımla hibrit olarak düzenlenen “Parçacık Hızlandırıcıları ve Algıçları Yerel Altyapı ve Ar-Ge Çalıştayı” 27-28 Kasım tarihlerinde İSÜ Vadi Kampüste gerçekleştirildi. Her yıl kasım ayının son hafta sonunda gerçekleştirilen çalıştay serisi, 30 Kasım 2007’de meydana gelen Isparta uçak kazasında hayatını kaybetmiş olan Prof. Dr. Engin Arık ve çalışma arkadaşları anısına düzenleniyor.
Türk fizik camiasını bir araya getiren tematik çalıştayda 16 bildiri sunuldu
Sağlıktan malzeme bilimine, tarımdan enerjiye kadar birçok alanda uygulama yeri bulan ve doğurgan teknolojiler olarak adlandırılan hızlandırıcı ve algıç çalışmalarının değerlendirildiği çalıştaya; Türkiye’nin çeşitli illerinden bilim insanları, öğretim üyeleri, doktora sonrası araştırmacılar, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Türk fizik camiasını bir araya getiren etkinlikte, CERN ve benzeri laboratuvarlardaki deneylerde görev alan bilim insanlarımızın edindikleri bilgi ve tecrübeyle yürüttükleri yerel AR-GE faaliyetleri ve oluşan yerel altyapı hakkında 16 bildiri sunuldu.
“Tasarım ve üretim içeren önemli çalışmalar yapılıyor”
Çalıştay ile ilgili bilgi veren İstinye Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, şunları söyledi:
“Parçacık hızlandırıcıları ve parçacık algıçları, maddenin temel yapı taşlarının ve etkileşmelerinin araştırıldığı çok uluslu iş birlikleri bünyesinde yapılan parçacık fiziği deneylerinin olmazsa olmaz teknolojik bileşenleridir. Bu tür temel araştırmalarla birlikte, birçok alanda uygulama yeri de bulan bu doğurgan teknolojilere hâkim olmamız Türkiye için stratejik bir öneme sahip. Bu bilinçle, çalıştayın sonunda gerçekleştirdiğimiz panelde kısıtlı bütçe ve imkanlarla sunulan ve alanın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalan proje desteklerine rağmen, çeşitli araştırma grupları tarafından hızlandırıcı ve algıç teknolojilerine yönelik tasarım ve üretimi içeren önemli çalışmalar yapıldığı değerlendirildi ve ülkemizin bu stratejik teknolojilere hâkim olmasının gerek temel bilimler, gerek uygulamalı bilimler, gerekse sayısız endüstriyel uygulamalar açısından önemi vurgulandı. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek ya da çevrim içi bağlanarak katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Hem bu alanda Türkiye’deki gelişmeleri takip etmek hem de araştırmacılar arasındaki paylaşım ve etkileşimi sağlamak misyonuyla bu çalıştayı her yıl düzenlemeye ve bu vesileyle, 30 Kasım 2007’de aramızdan ayrılan Prof. Dr. Engin Arık ve çalışma arkadaşlarının anılarını yaşatmaya devam edeceğiz.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı