İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Odeabank sponsorluğunda “Bu İşte Bir Kadın Var” teması adı altında “Çocuk anlatılarında eşit bir yol nasıl bulunur?” başlıklı panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü tiyatro eleştirmeni, gazeteci-yazar Bahar Çuhadar’ın yaptığı panelde konuşan Odeabank Kurumsal İletişim ve Pazarlama Grup Müdürü Zeynep Karaman, ‘Eşitlik kavramı çocuk yaşta yerleşiyor.Dünya değişiyor ama masallar aynı kalıyor. Eşit Masallar projemiz ile kadın erkek eşitliğine ve özellikle kız çocuklarının güçlendirilmesine dikkat çekmek istedik” dedi.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Odeabank sponsorluğunda “Bu İşte Bir Kadın Var” teması adı altında “Çocuk anlatılarında eşit bir yol nasıl bulunur?” başlıklı panel gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü tiyatro eleştirmeni, gazeteci-yazar Bahar Çuhadar’ın yaptığı ve Odeabank Kurumsal İletişim ve Pazarlama Grup Müdürü Zeynep Karaman, Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, oyun yazarı ve yönetmeni Firuze Engin’in katılımıyla gerçekleşen panelde toplumsal cinsiyet eşitliği tartışıldı.
Toplumsal cinsiyet eşitliğine büyük önem veren Odeabank olarak kadınların ekonomik ve sosyal hayat içerisinde aktif rol almasını sağlamak adına Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzaladıklarını belirten Karaman, bu imza akabinde toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan Eşit Masallar projesinin ortaya çıktığını belirtti.
Karaman: Eşit Masallar ile kadın erkek eşitliğine dikkat çekmek istedik
Masalları kadın erkek eşitliği bakış açısıyla yeniden yorumlayarak kız çocuklarına ilham verecek alternatif bir hale getirmek istediklerini belirten Karaman, şunları söyledi. “Kadın-erkek rolleri ve eşitlik kavramı, çocuklukta, çok erken yaşlarda öğreniliyor. Masallarla zihnimize yerleşen kalıpları ilerleyen yaşlarda değiştirmek daha zor hale geliyor. Bu nedenle Odeabank olarak biz ‘Değişim masallardan başlasın’ dedik. Can Yayınları ile iş birliği yaparak, Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’un içerik danışmanlığında 5 dünya klasiği masalı toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla yeniden yorumladık. Yeniden yorumlanan Sindirella, Rapunzel, Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurbağa Prens masal kitapları büyük ilgi ile karşılandı. Eşit Masallar projesine başladığımız tarihten bu yana 310 bin kitabıücretsiz olarak hediye ettik. Web sitemiz üzerinden dijital kitaplarımız 200 binin üzerinde görüntülendi. Çocuklardan, ailelerinden ve eğitimcilerden bizi motive eden olumlu geri bildirimler aldık. Bu geri bildirimler sonucundanasıl daha fazla çocuğa ulaşabiliriz derken tiyatronun besleyici ve geliştirici yönünden faydalanmaya ve masalları tiyatro oyununa uyarlamaya karar verdik. Yazar Müge Mor Hercihan tarafından sahneye uyarlanan ve yönetmenliğini Deniz Yeşil Mavi’nin yaptığı Eşit Masallar oyunu 25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, 6 ve 7 Kasım tarihlerinde Alan Kadıköy’de seyirci ile buluşacak.”
Ayşe Bilge Selçuk: Masallarda değişiklik, çocuklarda eşitlik kavramının gelişmesi için önemli bir adım
Eşit Masallar projesine içerik danışmanlığı yapan Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, masalların çocuk gelişimine etkisi ve eşitlik alanındaki rolü hakkında şunları söyledi: “Odeabank’ın Eşit Masallar projesi gerçekten çok önemli bir proje. Türkiye için öncü bir proje. Kültür dinamik bir şeydir. Toplumların yarattığı bir olgudur. Son on yıllardır geçirdiğimiz değişim ve dönüşümü göz önünde bulundurarak toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili böyle bir çalışmanın yapılması çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Bu proje içinde bulunduğumuz toplumsal değerleri değiştirme adına bir farkındalık yaratıyor. Bu nedenle farkındalık oluşturmakta anne babanın muhakeme etkisi önemli bir etken olarak ortaya çıkıyor. Masalların da toplumsal kadın-erkek rollerinin oluşmasında güçlü bir etkisi olduğu başka bir gerçek. Bu nedenle masalların yeniden yorumlanması, eşitlik için önemli bir adım.”
Firuze Engin: Önce kendi yargı kalıplarımızı değiştirmeliyiz.
Tiyatro yazarı, oyuncu ve yönetmeni Firuze Engin de oyunlarda, anlatılarda, hikâyelerde eşitlikçi bir dil kullanımı ile ilgili panelde yaptığı konuşmada, şunları söyledi. “Toplumsal cinsiyet dil yoluyla kurulan bir şey. Edebiyat ve tiyatro direkt dil ile aktarılan önemli iki sanat. Topluma yerleşen erkek ve kadın kodlarından arınmak ve cinsiyet eşitliğe vurgu yapmak, gençlik ve çocuk tiyatrosuna taşımak için feminist bir dramaturjiye ihtiyacımız var. Eşit Masallar bunun için çok güzel bir örnek. Çocukları yetişkinliğe hazırlarken kadın erkek kalıplarından bağımsız eşitlikçi bir yol izlemek açısından önemli. Bu nedenle çocuklar için sanatsal üretim yaparken izlememiz gereken yol onları değiştirmeye çalışmak değil kendimizi değiştirmeye çalışmak. Ancak biz değişirsek çocuklar da bu değişikliği benimser.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı