1. Haberler
  2. Haberler
  3. JETRO (Japon Dış Ticaret Teşkilatı) Tarafından Düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Katılımı ile Gerçekleşti

JETRO (Japon Dış Ticaret Teşkilatı) Tarafından Düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Katılımı ile Gerçekleşti

featured
jetro-japon-dis-ticaret-teskilati-tarafindan-duzenlenen-japonya-turkiye-is-forumu-ticaret-bakani-omer-bolatin-katilimi-ile-gerceklesti.jpg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinde köprü görevi gören Jetro (Japon Dış Ticaret Teşkilatı) tarafından düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu, 5 Eylül 2023 Salı günü Hilton Istanbul Bosphorus’ta gerçekleşti. Cumhuriyet’in kuruluşunun 100., Jetro İstanbul Ofisinin  kuruluşunun 60. yıldönümü sebebiyle hayata geçirilen Forum’un açılış konuşmalarını Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi NISHIMURA ve JETRO Başkanı Kazushige Nobutani gerçekleştirdi. 

Japonya ile diğer ülkeler arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırımı desteklemek için çalışan JETRO (Japon Dış Ticaret Teşkilatı) tarafından Cumhuriyet’in kuruluşunun 100., Jetro’nun İstanbul Ofisinin kuruluşunun 60. yıl dönümü sebebiyle düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleşti. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeni sektörleri ve farklı coğrafyalarda iş birliklerini de kapsayacak şekilde güçlendirilmesini amaçlayan Forum’a her iki ülkenin Bakanlık üst düzey yetkilileri, ekonomi kuruluşları ve iş dünyası yöneticileri katıldı. Açılış konuşmalarını Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi NISHIMURA ve JETRO Başkanı Kazushige Nobutani’nin gerçekleştirdiği Japonya-Türkiye İş Forumu’nda Ömer Bolat; ‘Jetro İstanbul Ofisi’nin kuruluşunun 60. yılını kutluyorum. 6 Şubat depreminde Japonya’nın gösterdiği destek için teşekkür ediyorum. Depremin ardından şehirlerimizin yeniden inşası ve ekonomisinin canlandırılması konusunda iş birliği yapabileceğimize inanıyorum. Amacımız Japonya ve Türkiye’nin ekonomik ve ticaret iş birliğini daha ileriye taşımak. Bugün burada bulunmamız yeni iş birlikleri ve yeni coğrafyalarda birlikte hareket etmek konusunda fırsatlar yaratacaktır. Bugün imzaladığımız Ortak Deklarasyon ile ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyoruz. 2022 yılı sonunda 5 milyar USD’yi aşan iş hacmimizin 2023 yılı sonunda 6 milyar USD’yi aşmasını hedefliyoruz. Türkiye ve Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşması görüşmelerimizin yeniden hızlanması konusunda ekiplerimiz bir araya gelecektir. Ülkemizde faaliyette bulunan yaklaşık 280 Japon yatırımcıların sayısının ve yatırım miktarlarının artmasını, Japonya’nın dünyada 2 trilyon USD’yi bulan yurtdışı yatırım portföyü içinde Türkiye’nin payının artmasını yürekten diliyorum. Ülkemizde 30 milyar USD’lik kısmı son 20 yılda gerçekleşen, toplam 280 milyar USD’lik doğrudan yabancı yatırım stoğumuz bulunmaktadır. Japonya’da teknoloji, finansman ve inovasyon gücü ile küresel ekonominin en gelişmiş aktörlerinden biri. Alternatif enerji teknolojileri, elektrikli araba ekosistemi, alt ve üst yapı projeleri, dijital ekonomi, akıllı şehirler gibi pek çok konuda iş birliği yapılabilir. Japon şirketleri ile birlikte Orta Asya, Afrika, Orta Doğu’da faaliyet gösterebilir, savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden yapılanmasında şirketlerimiz arasında iş birliği imkanı olacaktır. Japonya, Türkiye için değerli, dost ve müttefik bir ülkedir’ dedi. 

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi NISHIMURA konuşmasında; ‘6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere başsağlığı ve etkilenenlere geçmiş olsun diliyorum. Japonya da Türkiye gibi bir deprem ülkesi ve 2011’de yaşanan deprem sırasında Türkiye’den büyük destek gördük, şimdi karşılık sırası bizde diyerek ekiplerimizi ve desteklerimizi yönlendirdik. Sismik izolasyon, afet önleme alanındaki dayanıklı teknolojilerin faydalı olacağına inanıyorum. Bu yıl Türkiye’nin 100. Jetro’nun İstanbul Ofisinin kuruluşunun 60. Yılı, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin ise 100. Yılı ve buna yakışır iş birliği çalışmaları gerçekleştireceğimize inanıyorum. Türkiye 85 milyon nüfusu ve 33 yaş ortalaması ile büyük bir potansiyele sahip, Avrupa ve Orta Doğu’ya açılan kapı konumunda. Türk şirketleri ile birlikte Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya’ya açılmayı hedefliyoruz. Şu an Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Japonya’nın yüksek teknolojisi ile Türkiye’nin büyüme kapasitesini birleştirip birlikte dünyaya fayda sağlamayı hedefliyoruz. Afet önleme, depreme dayanıklılık, termal enerji gibi konularda iş birliği gerçekleştirebiliriz. Yüksek teknolojiye sahip Japon şirketleri Ukrayna’ya ilgi gösteriyor ve yeniden yapılanması konusunda destek vermeye hazırız. Türkiye ve Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının imzalanması için Sayın Ömer Bolat’la birlikte çalışmaları sürdüreceğiz’  ifadelerini kullandı. 

JETRO Başkanı Kazushige Nobutani ise konuşmasında ‘Japon Dış Ticaret Teşkilatı olarak Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü ve Teşkilatımızın İstanbul Ofisinin kuruluşunun 60. yıldönümü sebebiyle düzenlediğimiz etkinlikte sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu güzel ülkenin yüzüncü yılında böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmak bizim için çok değerli. JETRO olarak iki devlet arasındaki ilişkileri sağlamlaştırmak adına çeşitli projeler hayata geçirmeye devam ediyoruz. Düzenlediğimiz bu forumun Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek için faydalı olacağına inanıyorum. Forumu düzenleme amacımız ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi, gelecekteki iş potansiyelinin artırılması ve Japonya’nın yıkıcı Şubat depreminin ardından yaraların sarılmasına katkıda bulunması kapsamında görüş ve değerlendirilmelerin paylaşılmasıdır. Ülkelerimiz ve ilişkilerimiz adına faydalı olmasını diliyorum’ dedi.

Japonya Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı katkılarıyla Japonya ve Türkiye’den üst düzey hükümet yetkilileri, ekonomik kuruluşlar ve şirket yöneticilerinin katılımıyla, gerçekleşen Japonya-Türkiye İş Forumunda Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat,  ‘Türkiye Pazarının Cazibesi’, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Başkanı Nail Olpak ‘Japon Şirketleri İle İş Birliği’, MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş ’Türk Firmalarının Potansiyeli’ başlıklı oturumlarda katılımcılara görüşlerini aktardı.

JETRO İstanbul Dış Ticaret Teşkilatı Araştırma Direktörü Toshihiro Nakajima moderasyonunda ‘Japonya-Türkiye Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Gelişimi’ başlığı altında gerçekleşen panelde Mitsubishi Corporation Türkiye Temsilcisi Yasunori Sakamoto, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Yanmar Türkiye Genel Müdürü Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, Tosyalı Toyo Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Tosyalı konuşmacı olarak yer aldı. Panelde Türkiye’nin iki ülke arasındaki ticaretin gelişiminde bugüne kadarki konumu, üçüncü ülkelerle iş birliği, Ukrayna’nın yeniden inşasına destek açısından iş birliği potansiyeli hakkında görüşler paylaşıldı.

‘Türkiye’de Yeni İş Birliği Olanakları’ başlıklı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Ülke Danışmanı Hiroshi Miyoshi moderasyonu ile gerçekleşen panelde ise Gakken Türkiye Genel Müdürü  Kei Hatanaka, Hece Medya Kurucu Ortağı Ceren Ergenekon, Capy Yöneticisi Dan Koike, Kawakin Core-Tech’ten ise Tolga Önal yer aldı. Panelde Türk şirketleri ile yeni alanlarda iş birliği olanakları, Japon şirketleriyle iş birliği, depremin ardından bölgenin yeniden inşasına destek de dahil olmak üzere çeşitli iş olanakları konuları ele alındı. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

JETRO (Japon Dış Ticaret Teşkilatı) Tarafından Düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Katılımı ile Gerçekleşti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir