1. Haberler
  2. Kültür&Sanat
  3. Prof. Dr. Özbek, Bestekâr olmak isteyenler mutlaka tamburla tanışmalı

Prof. Dr. Özbek, Bestekâr olmak isteyenler mutlaka tamburla tanışmalı

featured
prof-dr-ozbek-bestekar-olmak-isteyenler-mutlaka-tamburla-tanismali.jpg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EÜ DTMK’dan “Bir Kariyer Yolculuğu” söyleşisi

 

Ege Üniversitesi (EÜ) Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı (DTMK) tarafından “Bir Kariyer Yolculuğu” söyleşisi düzenlendi. Konservatuvar Etkinlik Salonunda, Doç. Dr. Halil Altınköprü koordinatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye konuşmacı olarak İzmir Bakırçay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı aynı zamanda Tanburi ve Bestekâr Prof. Dr. Hanefi Özbek katıldı. EÜ DTMK Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Maruf Alaskan ve öğrencilerin de yer aldığı etkinliğin konuk sanatçıları ise; Emine Altınköprü, Mehmet Yalgın, Kaşif Demiröz ve Safiye Çayhan oldu.

 

“Sanat yolunda aile çok önemli”

Ailenin birey için sanata yönelmedeki etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Hanefi Özbek, “Benim en başta müziğe karşı bir ilgim yoktu. İleriki süreçlerde babam kendi şiirlerini bestelemem için beni mandolin kursuna gönderdi. Geriye dönüp baktığımda ise, ‘İyi ki de göndermiş’ diyorum. Çünkü bu kursta müzik yeteneğim ortaya çıktı. Yeteneğimi keşfetmemin ardından kısa süre içerisinde bağlama çalmaya başladım.  Bu süreçte çok değerli hocalarla çalışma fırsatı bulsam da yeteneğimi keşfetmemi aileme borçluyum. Müziğe yönelimimde ailemin rolü çok önemli” diye konuştu.

 

“Denemekten asla vazgeçmeyin”

Türk müziğinde tamburun önemli bir enstrüman olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özbek, “Mandolin kursundan itibaren batı perspektifli bir müzik tedrisatı alsam da mandolin ve tambur gibi enstrümanların Türk müziği olmadan çalınamayacağını anladım. Mandolinin ardından tamburla tanışmak beni çok değiştirdi. Tambur, tam bir bestekârlık sazıdır. Bu bağlamda bestekâr olmak isteyenlerin de tamburu tanımaları gerektiğini düşünüyorum. Bestekârlığın bir Allah vergisi olduğu kanısındayım. Bu vergiyi fark edebilmek ise sanatsal süreç adına en önemli konudur.  Gençlerimize tavsiyem, sürekli yazmaktan, bir şeyleri denemekten vazgeçmemeleri yönünde. Yeteneğinizin olup olmadığını başka şekilde fark edemezsiniz. İlerleyen süreçte de bu yeteneğinizi işlemeniz gerekiyor” dedi.

 

Prof. Dr. Hanefi Özbek’in eserleri, Emine Altınköprü tarafından seslendirildi. Konuşmanın ardından Doç. Dr. Ali Maruf Alaskan tarafından Prof. Dr. Hanefi Özbek ve konuk sanatçılara ‘Teşekkür Belgesi’ takdim edildi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Prof. Dr. Özbek, Bestekâr olmak isteyenler mutlaka tamburla tanışmalı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir