Ticket Restaurant Yemek Kartı ile Türkiye’yi ilk kez yemek kartı hizmetiyle tanıştıran ve tüm faaliyetlerini İdeal İnsan, İdeal Dünya ve İdeal Gelişim kavramları üzerine inşa eden Edenred, sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Hayata geçirdiği dijital ürün ve çözümleriyle plastik kullanımını azaltan şirket, Ticket Restaurant Yemek Kartlarını artık tamamen geri dönüştürülebilir malzemeden üretmeye hazırlanıyor.
Şirketin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları hakkında bilgi veren Edenred Türkiye CEO’su Selçuk Boztepe, 2022 yılında sera gazı emisyonunu 2013 yılına oranla yüzde 26 oranında azaltmayı, çevre dostu hizmetlerini yüzde 20 oranında artırmayı, ekolojik olarak tasarlanmış veya geri dönüştürülmüş çözümleri ise yüzde 35 oranında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini açıkladı.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de yemek kartı sistemiyle tanıştıran, bugünse ülkemizde 30 bini aşkın kurumsal müşterisinin 1,5 milyonu aşkın çalışanına 50 bin üye restoran ve kafede, binlerce akaryakıt istasyonunda hizmet veren Edenred Türkiye, doğaya dost bir yaklaşımla çalışmalarına yön veriyor. Hayata geçirdiği dijital çözümleriyle karbon ayak izini, kaynak tüketimini ve atık üretimini azaltan şirket, sürdürülebilir bir dünya için teknolojinin gücünden yararlanıyor.
Dijital çözümleriyle plastik kullanımını azaltıyor
Sürdürülebilir bir gelecek için attıkları adımlardan bahseden Edenred Türkiye CEO’su Selçuk Boztepe, “Varoluş amacını ‘Bağları zenginleştirerek güçlendiriyoruz. Daima, daha iyisi için’ olarak tanımlayan bir şirket olarak tüm faaliyetlerimizi daha çevre dostu bir şekilde gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda ilk olarak yemek kuponlarını içerisine bakiye yüklenebilen ve ömür boyu kullanılabilen Ticket Restaurant Yemek Kartlarına dönüştürmüş ve bu sayede kâğıt tüketimini büyük oranda azaltmıştık. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde ise kupon üretimini tamamen sonlandırdık. QR Kod, EdenredPay gibi dijital ödeme çözümlerimizle de kartlara olan bağımlılığı ortadan kaldırdık. Dijital çözümlerimiz öncesinde kullanıcılarımız kartlarını sıklıkla kaybediyor; kayıp kartlar yoğun yeni kart basımını ve plastik kullanımını beraberinde getiriyordu. Şimdi ise kartları cep telefonlarına taşıyarak plastik kullanımının önüne geçmiş olduk. Fiziksel kartlara bir alternatif olarak hayata geçirdiğimiz Dijital Kartımız ile plastik ayak izimizi daha da azalttık, plastik atık kaynaklı oluşan zararı önlemeye çalıştık.” dedi.
Geri dönüşümlü Ticket Restaurant Yemek Kartları yolda
Şirketin sürdürülebilirlik konusundaki yakın dönem hedeflerinden de bahseden Selçuk Boztepe, “Hayata geçirdiğimiz dijital çözümler kullanıcılarımız tarafından çok beğeniliyor ve yoğun olarak kullanılıyor. Ancak dijitalleşmeye mesafeli de yaklaşan bir kesim bulunuyor. Bu noktada, hala klasik kart talep eden bu kullanıcılarımızı da düşünerek bir çözüm ürettik. 2022 yılında tüm kartlarımızı çevre dostu olacak şekilde üretmek için hazırlıklarımızı tamamladık. Ticket Restaurant Yemek Kartlarımızı artık tamamen geri dönüştürülebilir malzemeden üreteceğiz. Ticket Compliments hediye çeklerimizi ise 2021 yılı sonunda sonlandırıyoruz, daha sürdürülebilir bir çözüm olan ve tekrar tekrar yüklenebilen çevre dostu bir karta geçiyoruz. Geri dönüşüme katkı sağlayabilmek adına yerel yönetim ve derneklerle de ortak çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde Serdivan Belediyesi ve Lüleburgaz Belediyesi ile Geri Dönüşüm Projesi, Trakya genelinde tüm belediyeler ve ilgili geri dönüşüm firmaları iş birliğiyle de Sıfır Atık Projesi başlatmaya hazırlanıyoruz. Ticket Restaurant olarak bu projelerin ödüllendirme tarafında yerimizi alıyoruz. Projeler sonunda geri dönüştürülebilecek ürünleri ekonomiye kazandırırken bu konuda ciddi bir toplumsal bilinç oluşacağını düşünüyoruz.” açıklamalarında bulundu.
Sürdürülebilirliğe katkı sağlayan çalışma ortamı
Edenred Türkiye çevre hassasiyetini çalışma ortamında da sürdürüyor. Vadistanbul’da yer alan yeni ofislerini tamamen çevre dostu bir bakış açısıyla tasarlayan şirket, tüm çalışanlarını da bu gayeye ortak ediyor. Çevre dostu ofiste masa altlarında çöp kovası bulunmuyor. Çalışanlar çöplerini ayrıştırarak ofisin belli alanlarında bulunan geri dönüşüm kutularına atıyor. Mutfaklara ve ofisin belli kısımlarına yerleştirilen su arıtma sebilleri ile plastik tüketimi azaltılmak isteniyor. Elektrik düğmelerinin ve klima kontrol panellerinin üzerine ihtiyaç olmadığında kapatılmasını hatırlatan notlar ekleyen şirket, çalışanlarının katılımıyla her iş gününde sürdürülebilir bir dünya için de çalışır hale geliyor. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için atılacak her adımın çok önemli olduğuna değinen Selçuk Boztepe, “Önümüzdeki dönemde çalışanlarımıza sürdürülebilirlik konulu eğitimler vermeyi planlıyoruz. Tüm bu faaliyetlerimizle 2022 yılında sera gazı emisyonunu 2013 yılına oranla yüzde 26 oranında azaltmayı, sunduğumuz çevre dostu hizmetleri yüzde 20 oranında artırmayı, ekolojik olarak tasarlanmış veya geri dönüştürülmüş çözümleri ise yüzde 35 oranında yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Gıda israfını azaltmayı hedefliyor
Önemli gündem maddelerinden birinin de gıda israfı olduğunu belirten Boztepe, sözlerini şöyle tamamladı: “En yüksek gıda israfı maalesef ki günlük yaşamda gerçekleşiyor. Bu kapsamda üyelerimize ve kullanıcılarımıza gıda israfını önlemeye yönelik bilgilendirmeler yapmaya hazırlanıyoruz. Bilinçlendirme faaliyetlerimizle kullanıcılarımızın günlük rutinlerini değiştirmeye, doğru bildikleri yanlışlar hakkında farkındalık sağlamaya ve israfa neden olan alışkanlıklarını ortadan kaldırmaya katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı