T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı geri ödeme garantisi altında TKYB’nin Dünya Bankası ve CTF ile imzaladığı kredi anlaşmalarıyla Türkiye’deki işletmelerin öz tüketimine yönelik dağıtık güneş enerjisi ve batarya enerji depolama sistemleri yatırımlarına uzun vadeli finansman sağlanması hedefleniyor.
İmzalanan anlaşmalar çerçevesinde uygun projelerin finansmanı hem doğrudan TKYB tarafından, hem de TKYB tarafından seçilecek diğer finansal aracı kuruluşlar vasıtasıyla gerçekleştirilecek. Projede ayrıca, Dünya Bankası’nın Energy Sector Management Assistance Program (ESMAP) ile imzalanan 1,5 milyon ABD doları tutarındaki hibe anlaşması ile finansal aracı kuruluşların kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Program ile Türkiye’nin Ulusal Enerji Planı doğrultusunda 2035 yılı için hedeflenen güneş enerjisi kurulu gücünün 52,9 GW seviyesine ulaşmasına doğrudan katkı sağlanması amaçlanıyor.
Dünya Bankası ile imzalanan anlaşma, Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya Yenilenebilir Enerji Ölçeklendirme (ECARES) girişimi kapsamında imzalanan ilk operasyon olma özelliğini taşıyor.
Hayata geçirilen bu projeyle birlikte Türkiye adına önemli bir iş birliğine imza atmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “İmzaladığımız bu kredi ve hibe anlaşmaları, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasite artırım planlarını gerçekleştirme yolunda önemli bir adımı temsil ediyor. Hem dağıtık güneş enerjisi projelerine hem de batarya enerji depolama sistemlerine sağlanacak uzun vadeli bu finansman, Türkiye’nin ulusal enerji planındaki hedeflerine ulaşmasını hızlandıracaktır. Uluslararası iş birlikleri sayesinde, sürdürülebilir gelecek için verdiğimiz taahhütleri yerine getirmeye devam ediyoruz” dedi.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü J. Humberto Lopez, “Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında görülen en iddialı enerji dönüşüm programlarından birine yakın zamanda taahhütte bulundu. Dünya Bankası olarak, 2035 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi iki katına çıkarma taahhüdünü memnuniyetle karşılıyor ve bugün imzaladığımız projede olduğu gibi enerji güvenliğini sağlama, tüketiciler için enerji maliyetlerini düşürme ve iklim değişikliğiyle mücadele projelerinde Türkiye’nin yanında olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Kerem Dönmez, “12. Kalkınma Planı kapsamında 2053 yılı net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirerek enerjide kendine yeterliliği artırmak önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bu çerçevede, ülkemizde yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ve enerji verimliliğinin artırılması için Dünya Bankası ve diğer kalkınma ortaklarımız ile güçlü iş birlikleri kurmaya devam ediyoruz. Dünya Bankası’ndan sağlanan finansman ile TKYB ve TSKB tarafından uygulanacak Türkiye Dağıtık Enerji için Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi ile özel sektörün fotovoltaik güneş enerjisine ve batarya yoluyla enerji depolama sistemlerine yönelik yatırımlarını destekleyeceğiz. Projenin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşılmasında katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı