ISO 9001 Dünyanın En Çok Tercih Edilen Yönetim Sistemi

ISO 9001, dünya çapında bir milyondan fazla kuruluş tarafından benimsenmiştir. Her sektörden çeşitli işletmeler tarafından ürün ve hizmetlerinin kalitesini sürekli olarak izlemek, yönetmek ve iyileştirmek için başarıyla faydalanılmaktadır.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ISO 9001, dünya çapında bir milyondan fazla kuruluş tarafından benimsenmiştir. Her sektörden çeşitli işletmeler tarafından ürün ve hizmetlerinin kalitesini sürekli olarak izlemek, yönetmek ve iyileştirmek için başarıyla faydalanılmaktadır.

ISO 9001 standardı temel olarak müşterinizin beklentileri ve yasal gereklilikleri tutarlı bir şekilde karşılamanıza yardımcı olmak için ihtiyaç duyduğunuz çerçeveyi ve kılavuzu sağlayan güçlü bir iş geliştirme kılavuzudur. Bu açıdan oldukça değerli bir kaynak olduğunu söylemek abartılı olmayacaktır.

ISO 9001 Nedir?

ISO 9001, ilk olarak 1987 yılında Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan Uluslararası Kalite Yönetim Sistemleri Standardı olup, dünya çapında en yaygın kullanılan yönetim araçlarından biridir.

ISO 9001, ürün ya da çeşitli hizmetlerin sağlanmasında tutarlı kaliteyi sağlamaya yardımcı olan bir çerçeveye sahip olarak, kuruluşların müşterilerin ve diğer paydaşların ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Bu standart bir süreç yaklaşımı kullanır ve güçlü bir müşteri odaklılığı, üst yönetimin katılımını ve sürekli iyileştirmeyi içeren yedi kalite yönetimi ilkesine dayanır.

ISO 9001 Ne Gibi Faydalar Getirir?

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi (KYS), süreçlerinizi düzene koymanıza, hataları azaltmanıza, değerli yönetim zamanını boşaltmanıza ve dahili iletişimi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bu yaklaşımı benimseyen şirketler, artan çalışan moralinden, daha iyi müşteri tutma ve daha sağlıklı gelirlerden yararlanır.

Kısacası; ISO 9001 sertifikası ile kuruluşunuzun müşteri odaklı olduğunu ve yüksek kaliteli hizmetler sunmaya kararlı olduğunu gösterirsiniz.

ISO 9001 çerçevesini kullanmanın en önemli faydaları şunlardır:

Artan verimlilik: Sektördeki en iyi uygulamaları takip ederek ve kaliteye odaklanarak maliyetleri azaltabilirsiniz.

Artan gelir: ISO 9001’in itibarı sayesinde daha fazla ihale ve sözleşme kazanabilir ve daha verimli olarak daha fazla müşteriyi elinizde tutabilir ve daha fazla tekrarlanan müşteri deneyimi yaşayabilirsiniz.

Daha yüksek müşteri memnuniyeti seviyeleri: Müşterilerinizin ihtiyaçlarını anlayarak ve hataları azaltarak, ürün ve hizmet sunma becerinize olan müşteri güvenini artırırsınız.

Geliştirilmiş tedarikçi ilişkileri: ISO 9001 sertifikası, daha verimli tedarik zincirlerine katkıda bulunabilecek en iyi uygulama süreçlerinin yürürlükte olmasını sağladığından, sertifikalandırma süreçlerinize olan güvenlerini artırır.

İyileştirilmiş çalışan performansları: Şirket içi iletişimi geliştirerek herkesin tek bir amaç doğrultusunda çalışmasını sağlarsınız.

Tabi ki tek ISO belgesi 9001 değildir. Çok sayıda farklı standardın temel kuruluş yapısına meydana getirmek söz konusu olduğunda daima öne çıkan KYS olmaktadır.

ISO 9001 :2015 İçin Belgelendirme Şartları Nelerdir?

ISO 9001 standardı dört temel alanı kapsayan on maddeden oluşan bir yapı kullanır:

Liderlik – KYS içinde yönetim ekibinizin odaklanması, dahil olması ve liderlik etmesi gereken sorumluluk alanları,

Kaynak Yönetimi – Mümkün olan en iyi performansı sağlamak için çalışanlar, alt yapı ve tesisler gibi (üst yapı) kaynakların nasıl planlanması gerektiğinin belirlenmesi,

Ürün veya Hizmet Gerçekleştirme – Yüksek kalitede hizmet veya ürün(ler) sağlamak için işletmenizin nasıl çalışacağına dair ayrıntılar

Ölçüm, Analiz ve İyileştirme – Yönetim Sisteminizin beklendiği gibi çalışıp çalışmadığını, sisteminizin sürekli iyileştirilmesini sağlayacak şekilde hedeflenmesidir.

ISO 9001 Sertifikası Kuruluşa Çok Yönden Kazanımlar Sağlayabilir

ISO 9001 sertifikasının bir avantajı, esnek bir çerçeve olmasıdır. Potansiyel bir tüketiciye, bir işi yürütmenin bir yolunun diğerinden daha iyi olduğunu söylemez; bunun yerine sertifika, belirli bir işletmenin ISO 9001’in kalite yönetim sistemi standartlarını karşıladığını doğrular.

Ayrıca, bir ürün üretme veya hizmet sağlama yöntemlerinin müşteri için yüksek kaliteli bir sonuç sağlamak üzere tasarlandığını doğrular.

ISO 9001, kalite kontrol ölçütlerini karşılamanın veya aşmanın yollarını arayan şirketler için uluslararası standardı belirler.

Aynı zamanda, tüketicilerin bir satıcı seçerken bilinçli seçimler yapmalarına izin vererek, şirketler arasında ayrım yapmalarına yardımcı olur. Bunu, her sektör için en iyi uygulamaları belirleyerek, bu uygulamaları standartlaştırarak ve bu uygulamalara bağlılığı teşvik ederek yapar.

Sözü edilen kalite yönetim sistemlerinin belgelendirilmesi konusunda çeşitli kalite sertifikasyon kuruluşları tarafından size yardımcı olunmaktadır.

ISO 9001 Dünyanın En Çok Tercih Edilen Yönetim Sistemi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir