Peugeot Sport, Dassault Systèmes Simülasyon Çözümleriyle Dayanıklılık Yarışlarında Bitiş Çizgisini Hedefliyor

featured
peugeot-sport-dassault-systemes-simulasyon-cozumleriyle-dayaniklilik-yarislarinda-bitis-cizgisini-hedefliyor.jpg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dassault Systèmes (Euronext Paris: FR0014003TT8, DSY.PA) ve Stellantis’in motor sporları bölümü Peugeot Sport, PEUGEOT 9X8 Hybrid Hiperaraba’nın (yüksek performanslı süper otomobil) 2024 dayanıklılık yarışı sezonu için aerodinamiğini simüle ve optimize etmek amacıyla iş birliği yapıyor. Bu iş birliği, Stellantis’in otomotiv markaları için değer yaratan yüksek performanslı elektrikli mobiliteyi motor sporlarında göstermeyi amaçlıyor.

Dassault Systèmes’in 3DEXPERIENCE platformu tarafından desteklenen SIMULIA PowerFLOW uygulaması, otomobilin tüm dış yüzeyinin sanal bir ikizini oluşturmak için kullanıldı. Farklı tasarımların performans, yere basma kuvveti üretimi ve denge üzerindeki aerodinamik etkilerinin doğru bir şekilde tahmin edilmesi amaçlandı.  Peugeot Sport, buluttaki tasarım ve simülasyon verilerinin kesintisiz bir şekilde iletilmesi sayesinde tasarım fikirlerini değerlendirebildi ve optimize edebildi. Böylece nihai tasarım kararlarına daha verimli ve uygun maliyetli bir şekilde ulaşıldı.  

Stellantis Motorsport WEC Proje Direktörü Olivier Jansonnie iş birliği ile ilgili şunları söyledi: “Dassault Systèmes’in teknolojisi ve uzmanlığı tasarım ve simülasyonumuzun merkezinde yer alıyor. Bu ortaklık 120 kişilik ekibimizin iş birliği halinde hızlı bir şekilde yenilik yapmasını ve hedeflerimizi gerçekleştirmesini sağladı. İlk günden itibaren hava akışı simülasyon sonuçlarına kolayca erişip tasarımlarımızın geri kalanını yönlendiren ilk kararları alabildik.  Geliştirme çalışmalarımızın %80 ila 90’ını sadece simülasyonla gerçekleştirebildik.”

Peugeot Sport’un PEUGEOT 9X8 Hibrit Hiper Otomobili, yüksek profilli 24 Saat Le Mans da dahil olmak üzere dünya çapında dokuz yarıştan oluşan 2024 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası (WEC) sezonuna katılacak. Hibrit hiper otomobil kategorisinde yarışmacıların katı tasarım yönetmeliklerine uymaları ve araçlarını aynı rüzgar tünelinde test etmeleri, aerodinamiğin rekabet avantajı elde etmedeki kilit rolünün altını çiziyor.  

Peugeot Sport, mekanik tasarımı için hali hazırda Dassault Systèmes’in CATIA uygulamalarını kullanıyordu. Ayrıca aerodinamik çalışmalarını hızlı bir şekilde başlatmak ve fiziksel aracı tünelde test etmeden önce sanal ortamda test etmek istiyordu. Dassault Systèmes’in çözümleri kullanılarak 10.000’den fazla simülasyon gerçekleştirildi. Bu simülasyonlar, güç üretme ve aktarma aksamının altında, ön splitter etrafında ve arka bölümde kanat olmadan hava akışının nasıl olacağını değerlendirdi.

Dassault Systèmes Ulaşım ve Mobilite Endüstrisi Başkan Yardımcısı Laurence Montanari şunları söyledi: “Motor sporları sürücüler ve araçları için oldukça zorlu. Ekiplerin hız ve hassasiyete sahip olmasını gerektiriyor. Dassault Systèmes, iki şirketimizin mühendislerinin iş birliği yapabilmesi için bulut üzerinde bir ortam yarattı. PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar’ın aerodinamiğini tüm aşamaları boyunca simüle edebildiler. Uzmanlarımız simülasyon sonuçlarını analiz etti ve WEC’in gerekliliklerini yerine getirmek için iyileştirmeler önerdi. Peugeot Sport yüksek dayanıklılığa sahip rekabetçi bir hiper otomobil geliştirmeyi başardı.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Peugeot Sport, Dassault Systèmes Simülasyon Çözümleriyle Dayanıklılık Yarışlarında Bitiş Çizgisini Hedefliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir