UN Women Türkiye, yakın partner şiddetine karşı sesini yükseltenleri Gazhane’de bir araya getirdi

featured
un-women-turkiye-yakin-partner-siddetine-karsi-sesini-yukseltenleri-gazhanede-bir-araya-getirdi.jpg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Etkinliğin moderatörlüğünü, UN Women Türkiye İyi niyet Elçisi Demet Evgar yaptı. 

 

UN Women Türkiye, bu yıl #SheSaidNo kampanyasıyla kadınlara yönelik yakın partner şiddetine dikkat çekiyor. Kampanya, tüm dünyada 25 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası kapsamında düzenleniyor.

 

#SheSaidNo kampanyasının lansmanı,  25 Kasım akşamı İstanbul Gazhane’de düzenlenen bir etkinlikle yapıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü, UN Women Türkiye İyi niyet Elçisi Demet Evgar yaptı.

 

Avrupa Birliği’nin mali desteği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen #SheSaidNo lansmanda sivil toplum, medya, gençler, belediye ve UN Women ortaklarından temsilciler ve ünlüler, kadınlara yönelik şiddete karşı birer dakikalık konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından katılımcılar #SheSaidNo stensilleriyle pankart boyadı.

 

Açılışta konuşma yapan Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, şöyle konuştu: “UN Women öncülüğünde yürütülen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri kampanyası kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önlemeyi ve ortadan kaldırmayı hedefliyor. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet dünyadaki en yaygın insan hakları ihlalidir. COVID-19 pandemisinden ekonomik çalkantıya, son gelişmelerin dünya çapında kadınlara ve kız çocuklarına yönelik istismarı daha da artırdığını biliyoruz. Kadın haklarını desteklemek için bir tavır alalım ve sesimizi yükseltelim. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti tarihe gömelim.”

                

UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova şöyle konuştu: “Bu yıl odağımız yakın partner şiddeti. Bunun en acımasızı ve en uç noktasında kadın cinayetleri yer alıyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ile birlikte yayınladığımız yeni rapora göre, her saat başı ortalama olarak beşten fazla kadın veya kız çocuğu yakın partneri veya diğer aile üyeleri tarafından öldürülüyor. Bu cinayetler önlenemez değil. Denenmiş, test edilmiş ve kanıtlanmış çözümlere sahibiz ve bunun için eğitimli, destekleyici kolluk ve adalet hizmetleri ile erken müdahale, mağdur merkezli destek ve koruma mekanizmaları da mevcut. Hepimiz savunucu olabiliriz ve seslerimiz birleştiğinde istediğimiz değişimi sağlayabiliriz. Şiddete ve eşitsizliklere karşı birlikte daha güçlüyüz. Gelin, birlikte yaşamak istediğimiz dünyaya birlikte yürüyelim.”

 

UN Women Türkiye İyi Niyet Elçisi Demet Evgar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Turuncu, umudun ve ışığın simgesi. Bu nedenle 16 Günlük Aktivizmin de rengi. Umudu ve ışığı hiç kaybetmeden ısrarla kadın hakları insan haklarıdır ve kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir ve suçtur diyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine şiddeti önlemeden, tamamen sonlandırmadan ulaşmamız çok zor. O nedenle kadına yönelik şiddetle mücadele eden tüm aktörlerin şiddete karşı seslerinin yükselmesi ve bu konuda cesur adımlar atılması çok önemli.”

 

Sahneye çıkan diğer isimler ise şöyleydi: Kadın Koalisyonu’ndan Kadın Hakları Aktivisti Nurcihan Temur, Ogilvy Sanat Direktörü Tuğçe Erdönmez, Kırmızı Biber Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yeter Tabak, Dem Derneği Kurucu Üyesi Ayşe Damla İşeri Sunman, Genç Aktivist Ela Naz Birdal, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Milliyet muhabiri ve editör Meltem Günay, Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Ayla Tokmak, Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gülfer Kırbaş Battal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar, Kadınlarla Dayanışma Vakfı Proje Koordinatörü Özgür Genç

 

16 Günlük Aktivizm Kampanyası

25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar süren “16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası”, her sene Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri öncülüğünde küresel ölçekte düzenleniyor; kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için farkındalık ve hak savunuculuğu çalışmalarını kapsıyor.  

 

#SheSaidNo kampanyasının lansmanı, Birleşmiş Miletler Kadın Birimi’nin (UN Women) Avrupa Birliği finansal desteğiyle uyguladığı “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında düzenlendi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

UN Women Türkiye, yakın partner şiddetine karşı sesini yükseltenleri Gazhane’de bir araya getirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir